Záhady 2. světové války – 2.díl Osmý div světa 4.86/5 (35)

Záhady Ze světa

Osmým divem světa byla označována Jantarová komnata, která byla celá vykládaná jantarem od pruského krále Fridricha I. Tato nádherná a okouzlující komnata byla věnována Fridrichem Vilémem ruskému caru Petru Velikému. Téměř 200 let poté se nacházela v Kateřinském paláci v nynějším Petrohradě, dříve Leningrad.

Při obsazení Leningradu nacisty v roce 1941, tak byla komnata rozložena a odvezena do Kaliningradu. Rozložení celé komnaty trvalo 36 hodin a hned poté byla přemístěna. V prostorách, kde komnata stála, se zabydlel Wehrmacht. Komnata se pak dostala jako součást Pruské sbírky na zámek v Královci.

Komnata zmizela při bombardování  Kaliningradu a po jeho dobytí Ruskou armádou už nikdy nebyla nalezena. Existují různé spekulace například, že byla zničena, nicméně tahle teorie byla vyvrácena po nalezení několika částí až v Německu. Části, které byly nalezeny v Německu, tak byly řádně vráceny Rusku. Bylo vysláno několik výprav včetně potápěčů na jezero Toplitz hluboko v rakouských Alpách, ale tento jantarový skvost nikde. Tato expedice stála 7 milionů amerických dolarů. Dle dalších teorií by se měla Jantarová komnata nacházet například i poblíž českých hranic v Sasku v Krušných horách. Existují spousty dobrodruhů, kteří do dnešního dne tento osmý div světa hledají.

Najde se někdy?

Ilustrační foto

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *