Záhady 2. světové války – 7. díl Masový hrob 4.44/5 (16)

Záhady Ze světa

Píše se rok 2008 a v polském městě Malbork (dříve Marienburg) objevili tamní dělníci masový hrob, který se nacházel nedaleko zdejšího hradu. Tento hrob obsahoval dle odhadu ostatky přibližně dvou tisíc těl. Město Malbork  bylo během druhé světové války součástí Třetí říše a žilo zde třicet tisíc převážně německých civilistů. Na jaře roku 1945 se město stalo místem bojiště mezi postupující Rudou armádou a ustupující nacistickou armádou. V té době bylo obyvatelům Malborku nakázáno evakuovat město.

Dodnes je záhadou, kdo byli tito lidé, kteří  byli v té době pohřbeni bez oblečení, bot nebo jiných osobních věcí. Představitel města Piotr Szwedowski prohlásil, že jde nejspíš o německé civilisty, kteří se nestihli evakuovat , nebo dokonce město odmítli opustit. Několik lebek pozůstatků měly průstřely naznačující hromadnou popravu. Je vidět, že se k nim zachovali nedůstojně a bez lidského soucitu. Poté byli také s nelidskostí pohřbeni jako zvířata, jak se říká. Tito lidé jsou nejspíše součástí stále pohřešovaných německých civilistů z druhé světové války, mezi nimiž byli ženy i děti.

Zajímavostí je, že se v tomto nedůstojném hrobě nenalezly ani zubní protézy a ani jakékoliv jiné důkazy, podle kterých by se dalo určit, že jsou to opravdu němečtí civilisté. Vypadá to, jako kdyby někdo chtěl zamaskovat jejich identitu. Tak vzniká otázka. Opravdu to byla Rudá armáda, která se k nim tak nedůstojně zachovala, nebo je příčina úplně někde jinde?

Ilustrační foto

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *