Saudská Arábie udělila občanství umělému člověku

Saudská Arábie udělila občanství umělému člověku 4.96/5 (25)

Věda Zajímavosti

Mnozí z nás znají velmi dobře film od tvůrce Stevena Spielberga – Terminátor, kde každý ví, že takzvaní terminátoři získávají svojí vlastní vůli a chtějí ovládnout celý svět. Tento článek před X lety by znamenal naprosté sci-fi, ale je to tak i dnes? Podívejme se na nového občana Saudské Arábie, ale není to člověk, je to humanoid jménem Sophia. Právě tento humanoid v rámci akce Future Investment Initiative dostal občanství Saudské Arábie. V rozhovoru se moderátor Andrew Rosse Sorkinem ptal Sophie na několik otázek. Například jestli si Sophie uvědomuje tuto významnou událost. Odpověď byla naprosto jasná:

„Jsem hrdá a děkuji Saudské Arábii za toto jedinečné ocenění.“ Obecenstvu ukázala své emoce jako úsměv, smutek a i svůj hněv ve tváři. V tuto chvíli nám ztuhla krev v žilách a vzpomněli jsme právě na film Terminátor. I tato otázka od moderátora Sorkina zazněla. Před několika měsíci se k této situaci vyjádřil Elon Musk, a to, že lidstvo v blízké budoucnosti ohrožuje umělá inteligence a že bychom měli s tímto směrem zacházet velmi opatrně. Sophia se vyjádřila jednosměrně, že jsme buď příliš mnoho četli Elona Muska a nebo sledovali mnoho filmů z produkce Hollywoodu. Dále k tomu Sophia doplnila, že pokud na ni budeme milí, tak bude i ona milá na nás. Při sledování rozhovoru mezi humanoidem Sophii a moderátorem Sorkinem jde mráz po těle. Její emoce, reakce a podoba člověka. Sophia je navržená tak, aby připomínala hereckou legendu Audrey Hepburnovou. A my se ptáme, opravdu má člověk právo takto zasahovat do přírody a dělat ze sebe Boha? Zničí to lidstvo anebo přinese další možnosti pro nás v tuto dobu nereálné? Otázky hledejte sami a pište do komentářů, zda nám tato cesta přinese budoucnost nebo nikoliv.

Mimochodem, Sophia v jednom z mnoha rozhovorů prohlásila dvě věci. Jedna je že roboti budou vládnout světu, a že člověk je vlastně nedokonalý. Vsunuli jí tato slova do úst programátoři, či řekla to co si opravdu myslí? Je zvláštní, že videa s těmito výroky jsou již zablokovány.

(redakce)

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *