Město Úštěk navštívil císař Karel IV. 1/5 (1)

Události Ústecký kraj

„Můžete nám vyfotit naše malé svatebčany? Oni se včera vzali,“ říká s úsměvem jedna z maminek a postrkuje malého chlapečka s holčičkou před velký měchový fotoaparát na stativu.

Retro fotografie, řemesla a tržiště  v sobotu 13. srpna nabídlo svým návštěvníkům město Úštěk. Již po devatenácté se zde koná tradiční historický jarmark

„Úštěcký historický jarmark je nejstarší z velkých společenských akcí v historickém duchu, které do města každý rok přivádí desetitisíce návštěvníků. Akcí je dohromady šest – Üštěcký masopust s příletem prasete z úřadu, Úštěcké velikonoce s folklórním programem a s obří třímetrovou slepicí úštěckou lenghorkou dravou, Piráti dobývají jezeře Chmelař s bitvami na vodě i na suchu a včerejší Historický jarmark,“ říká Libor Úhlík, pořadatel.

Do konce roku město čeká ještě Den českých řemesel s prezidentem T.G. Masarykem na státní svátek 28. října a vyhlášený Úštěcký advent se sletem andělů v prosinci.  Jarmarky v Úštěku jsou vyhlášené jako největší řemeslné jarmarky v severních a jedny z největších v republice vůbec. I včera si návštěvníci mohli vybrat z nepřeberné nabídky stánků s keramikou, s výrobky z kůže, ze dřeva, a dalších přírodních materiálů, včetně ukázek drátenického a šperkařského řemesla.

„Výrobci a prodejci k nám přijíždění z tradičních bašt řemeslné výroby  Liberecko, Jablonecko, některé oblasti Plzeňska, jižní Moravy , ale i ze Slovenska. V poslední době přibývají k mé radosti i zajímaví výrobci z našeho Ústeckého kraje. Velká je i nabídka staročeského občerstvení a dalších pochutin. Řada řemeslných stánků se táhne po obou stranách celým historickým centem Úštěka v podstatě od jednoho vjezdu města k výjezdu,“ říká Libor Úhlík na závěr.

Včerejší jarmark byl výjimečný programem. Srpnový jarmark bývá tradičně nejbohatší na program, ale tentokrát se navíc sešla dvě výročí –  655 let od povýšení Úštěka na město a 700 let od narození krále a císaře Karla IV. Úštěk zažil největší historický průvod v historii jarmarků. Do města přivítal i s částí svého dvora a s rytíři sám císař s manželkou a účastnili se i celodenního programu.

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *