Říční lodě opravovaly železniční most 1/5 (1)

Recenze Ústecký kraj Zajímavosti

Nedávno proběhla velmi zajímavá rekonstrukce železničního mostu přes řeku Labe u Lovosic na Litoměřicku, který zde stál už od roku 1898. Významnou měrou při této náročné akci se uplatnily říční lodě s jejich pomocí montéři usadili nové mostní oblouky, kdy každá ze tří částí nového mostu vážila více než 400 tun.

Jak médiím uvedl stavbyvedoucí Marcel Návojský, délka mostního oblouku je 72 metrů

„Konstrukce samotná váží 420 tun a pro přemístění oblouku potřebujeme dalších 180 tun pomocných ocelových konstrukcí,“ vysvětluje.

„Příprava na novou stavbu mostovky byla velmi náročná. Předcházely jí výpočty a prvním fyzickým krokem byla demontáž tří kusů staré mostovky. A to byla velká neznámá, protože výkresy byly z roku 1890 a nebyly přesné. Nová mostovka je sice těžší, ale už o ní víme úplně všechno, takže se nám snadněji počítá zatopení soulodí a zdvihy,“ popisuje celou věc jednatel České lodní dopravy Vladimír Toman.

Nově vyrobené mostní oblouky byly usazovány pomocí soulodí doprovázené tažným remorkérem. Z lodí byla vybudována podpůrná konstrukce ke které se připevňovaly nové součásti mostu. Pak byl pomocí lodí díl mostu přivezen na místo určení. Přípravy na tuto operaci trvaly několik týdnů. Technické řešení a časový sled prací odborníci navíc museli upravovat i podle hladiny řeky. Asi nejobtížnější částí celé rekonstrukce mostu byla příprava na sundání oblouku, která trvala několik týdnů.

Pod most najely dvě lodě spojené traverzou a napuštěné vodou. Tam na ně stavbaři postavili dvě ocelové konstrukce, kvůli zajištěná stability. Když byly obě zaplavené lodi pod mostem, byla z nich voda odčerpána. Lodím se tak snížil ponor a tak byla nadzvenuta část mostu o několik centimetrů. I tak ale bylo nutné pomoci i zvýšením hladiny řeky o což se postaraly obsluhy zdymadel. Samotný přesun části mostu byl už pak hračka a trval několik minut. Konstrukce skončila na břehu řeky, kde byla rozřezána na menší části. Zbylé dva oblouky byly sneseny stejnou cestou. Na místo yl pak usazen nový most, který je ovšem o 200 tun těžší.

„U starých konstrukcí nikdo neví, jak se bude chovat. Nikdo neumí přesně spočítat, jakým způsobem se bude pohybovat. Podle předpokladů jsme museli připravit ještě vyztužení,“vysvětlil ČTK Návojský.

„Lodě běžně vozí písek, nyní se použily na takto speciální věc. Zkušenosti máme s nejrůznějšími přepravami, tento systém a most ale děláme poprvé,“ sdělila Zuzana Zieglerová z České lodní dopravy.

Asi nejúžasnější pro diváky byla zatěžkávací zkouška nového mostu, který prováděla parní lokomotiva z rodu šlechtičen. Parní rychlíková lokomotiva 475.111z roku 1947 patřící Iron Monument Clubu přicestovala z Plzně a spolu s železničním jeřábem EDK 750 svou se svou vahou, která činila souhrnem 32 tun, oba stroje zatěžovaly jednotlivá pole mostu.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *