Na trase Praha – Linec začnou jezdit moderní rychlíky 5/5 (1)

Celá ČR Cestování

Praha – Dnes vláda schválila návrh na zavedení čtyř párů expresních vlaků z Prahy do Lince. Tyto spoje budou zastavovat pouze v Táboře a Českých Budějovicích a jezdit začnou denně od poloviny prosince, až začne platit nový jízdní řád. Díky úspěšné modernizaci čtvrtého železniční koridoru i minimu zastávek se jízdní doba mezi Prahou a Lincem výrazně zkrátí. Trvat bude pouze 4 hodiny a 10 minut. V současné době železniční spojení do Rakouska zajišťují rychlíkové spoje, které však staví i v menších městech na trase mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Vlaky do Lince jedou průměrně šedesáti kilometrovou rychlostí a nejsou proto schopné v tomto ohledu konkurovat autobusům. Ty trasu z Praha do Lince urazí za 3 hodiny a 50 minut, tedy o hodinu rychleji než vlak.

„Čtvrtý koridor je již na řadě míst modernizován, stát do něj investoval významné finanční prostředky a celou cestu do Lince lze zkrátit o zhruba 40 minut. Nasazení vlaků vyšší kvality, s rychlostí nad sto čtyřicet km v hodině je tedy zcela logický krok, který zvýší komfort cestujících. Tento postup je v souladu se zákonem a chceme, aby od prosince expresy jezdily. Je to dobrá zpráva pro všechny cestující. Investice, které jsme dali do modernizace, tak mají svůj reálný výsledek,“ uvedl ministr Dan Ťok.

Plánované kroky by kromě zvýšení komfortu cestujících na trati Prahy do Tábora a Českých Budějovic měly přinést i zvýšení jejich počtu. Z Prahy by nové expresní vlaky měly vyjíždět v 06:00, 10:00, 14:00 a 18:00. Současně ale zůstanou zachovány také rychlíky z Prahy do Českých Budějovic obsluhující menší města, a to v 60minutovém intervalu ve špičce a dvouhodinovým mimo špičku. Kromě nynějších zastávek ministerstvo dopravy u tohoto druhu spojů plánuje rozšířit zastavení o Planou nad Lužnicí.

 

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *