16. září bude zatmění Měsíce 1/5 (1)

Celá ČR Věda Zajímavosti

Dne 16 září dojde k atraktivnímu astronomickému úkazu. V pátek večer spatříme podstatnou část polostínového zatmění Měsíce. Měsíc bude v tu dobu jen 0,03° jižně od okraje plného zemského stínu, proto do plného stínu naší planety nevstoupí.

Vzhledem k tomu, že náš souputník vyjde téměř na východě v 19:16 SELČ tedy 24 minut po začátku úkazu, jeho počátek bude pro nás nepozorovatelný. Ale to vůbec nevadí, jelikož Měsíc bude postupně stoupat nad obzor a tak se bude více přibližovat zemskému stínu. Již o hodinu později by mělo být vidět postupné ztmavnutí horního okraje Měsíce Vrcholná fáze zatmění nastane v 20.45 kdy se bude pozorovateli zdát, že levý horní okraj Měsíce je výrazně ztmaven, jako by byl zakouřený.

Toto budeme moci pozorovat ještě dalších 25 minut.

Pak již nabyde Měsíc normálního vzhledu. K pozorování tohoto úkazu je vhodný dalekohled s velkým zorným polem, abychom měli měsíční kotouč plně na očích a mohli si všímat detailů. Ovšem nečekejme pohled na reliéf měsíční krajiny, jelikož Měsíc bude v úplňku a v tu dobu tedy ta krásná hra světla a stínu neexistuje.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *