U Modlan na Teplicku proběhlo veliké cvičení IZS 1/5 (1)

Události Ústecký kraj

Teplice – Sirény řady sanitních vozů, policejních aut a hasičské tatry z mnoha požárních jednotek celého okresu vyděsily dnes dopoledne velké množství lidí. Spekulace byly různé. Od hromadné dopravní nehody až po teroristický útok s mnoha mrtvými a raněnými. Dokonce zaznívaly i modlitby za ubožáky, kterým jeli všichni na pomoc.

Ovšem realita byla naštěstí jiná. Celá věc byla probíhající taktické cvičení složek Integrovaného záchranného sytému.

Námětem cvičení byla nehoda dopravního turbovrtulového letadla. Při letu cestujících směr Drážďany, nahlásil pilot explozi a náhlý pokles tlaku v prostoru pro cestující a výpadek jednoho z motorů. Letadlo ztratilo tah. Jednou z možných variant poruchy letadla byl i teroristický čin. Pilot se pokusil letadlo nasměrovat na pole v katastru obce Modlany, poblíž vodní nádrže Kateřina, kde se však stalo neovladatelným a zřítilo se. Po dopadu se rozpadlo na části, z nichž některé začaly hořet. Stroj přepravoval cca 70 cestujících. Někteří zemřeli, jiní měli různé stupně zranění,“ řekl o akci por. Lukáš Marvan tiskový mluvčí HSZ Ústeckého kraje.

Cílem tohoto cvičení bylo prověření schopností velitele zásahu a vedoucích pracovníků IZS při společném řízení sil a prostředků.

Taková to situace by v reálu byla velikou zkouškou emocí a proto bylo nutné prověřit jak součásti IZS zdolávají mimořádné události takového druhu a rozsahu. Cvičení též prověřilo činnosti jednotky HZS Teplice při organizování souběžných úkolů, ověření dojezdových časů jednotek a časy jednotlivých úkonů.

Prověřovali jsme také spojení mezi složkami IZS, schopnost spolupráce s ostatními složkami IZS při rozsáhlé a dlouhotrvající mimořádné události na operační, strategické a praktické úrovni,ověřit prakticky možnosti nasazení vyspělých technologií zaváděných do praxe.“

Cvičení se zúčastnilo patnáct hasičských jednotek z toho čtyři profesionální a jedenáct dobrovolných. Hasiči nasadili 27 kusů techniky.

Kromě hasičských záchranných jednotek se celé akce zúčastnily i jednotky policie

V případě takové věci jsou na místo vyslány veškeré dostupné síly a prostředky, na základních útvarech zůstává pouze dozorčí služba k zajištění výkonu služby. Vzhledem k tomu, že v počáteční fázi bude do cvičení zapojeno přes sto policistů, mohly by při příjezdu hlídek vzniknout zmatky, proto na místo vyjíždějí i velitelé obvodních oddělení, kteří si musí zapsat policisty přijíždějící z různých útvarů a zaevidovat volací znaky, aby mohli efektivně koordinovat činnost hlídek a následně vznikajících skupin na místě,“ přidává tiskový mluvčí PČR Teplice por. Daniel Vítek.

(msn)

foto: HZS Ústeckého kraje

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *