Zřícenina hradu Libštejn 4.56/5 (9)

Cestování Historie Plzeňský kraj

Kdo má rád procházky lesem, na jejichž konci může objevit místo plných záhad a energie, pak je pro něj Libštejn tím pravým mísem. Libštejn je zřícenina gotického hradu v Plzeňském kraji, která se vypíná nad břehem Berounky u obce Liblín v okrese Rokycany. Od roku 1958 je zřícenina součástí chráněných kulturních památek ČR. Zdali hledáte obrovské parkoviště a mnoho turistů, tak sem nejezděte. Parkoviště tu není, jen prašná cesta, kde se dá zaparkovat u pole, a davy lidí sem neproudí, stahují se sem jen vodáci, kteří připlouvají po toku Berounky, a sem tam místní. Kouzlo tohoto výletu, tedy spíše procházky s dětmi, je právě ono krásné prostředí a na konci cesty jako odměna vztyčená zřícenina Libštejna uprostřed lesů. Zajímavostí této zříceniny je její neviditelnost z širokého okolí a její původní nepřekonatelná obrana, která však nakonec přece jen byla překonána, a sice vychytralostí Husitů v roce 1425. Ti hrad obklíčili a nechali celou posádku obrany hradu vyhladovět. I díky této informaci máte v okolí hradu zvláštní pocit.

Ke hradu se dostanete přírodním parkem Horní Berounka. U břehu Berounky vede červená turistická značka z Liblína a zelená značka ze Lhotky u Radnic. V okolí nejbližší železniční stanice jsou Radnice. Je to zhruba 8 kilometrů chůze. Z hradu se nabízí hezký výhled na řeku Berounku, jinak je okolí hradu zalesněno. K hradu se váže také pověst, že tu straší duch pána z hradu Krašov, který se nachází nedaleko. Dle pověsti zde zavraždil místního pána i s manželkou a jeho prokletí je střežit místní poklad.

Pokud se rozhodnete jet autem jako my, tak směrem na Kralovice od Rokycan se dostanete k odbočce, která se nachází naproti Lhotce u Radnic, a to přes polní cestu označenou cedulí Libštejn. Zde doporučuji zanechat auto a jít po zelené značce. Cesta ke zřícenině Libštejna je cca půl hodiny pěšky pomalou chůzí. Po cestě je možné i s kočárkem, ale spíše se čtyřkolkou nikoliv s trojkolkou, protože tu vede hodně kamenitá cesta. Je to příjemná procházka, když nejsou parné dny. Hrad se vám záhadně objeví až několik metrů před ním, jinak je zahalen lesní strání v okolí a působí tak tajuplně. Líbilo se nám tam a na krátký výlet s rodinou můžeme jen doporučit.

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *