Evropa se bojí vakcín 2.33/5 (3)

Celá ČR Události Ze světa

Podle časopisu New Scientist, patří obyvatelé Evropy k největším skeptikům ohledně bezpečnosti vakcín. V rámci průzkumu bylo osloveno 66.000 lidí, v 67 zemích.

Nejmenší důvěru mají lidé ve Francii kde 41% dotazovaných uvedlo, že nevěří v bezpečnost vakcín proti chorobám.

Francie byla následována Bosnou a Hercegovinou, kde o bezpečnosti přípravků pochybuje 36% respondentů. Za ní následuje Rusko a Mongolsko se svými 28 a 27 %.

Řecko, Japonsko a Ukrajina zaznamenaly 25% nedůvěřivých občanů.

Opakem jsou Spojené státy a Velká Británie. V USA se z 1000 dotázaných 14 % vyslovilo že vakcínám nevěří, zatímco 86 % respondentů souhlasí s tím, že jsou důležité. Ze stejného počtu dotázaných ve Velké Británii, 9% nesouhlasí s myšlenkou, že vakcíny jsou bezpečné, zatímco 90 % se shodlo, že jsou důležité.

„Je zarážející, že Evropa vyniká jako region nejvíce skeptický k bezpečnosti vakcín,“ říká Heidy Larson na London School of hygieny a tropické medicíny. „Ve světě, kde tyto obavy díky internetu mohou být sdíleny v jediném okamžiku, bychom toto neměli podceňovat.“

Naopak nejdůvěřivější jsou lidé v jihovýchodní Asii. Zde bylo průzkumem zjištěno, že místní obyvatelé jsou nejvíce přesvědčeni o bezpečnosti vakcín. V Bangladéši bylo 1% nedůvěřivých, v Indonésii 3 a Thajsku 6% procent dotázaných nesouhlasí, že vakcíny jsou bezpečné, píše New Scientist.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *