Ministryně práce a sociálních věcí navštívila domovy důchodců Dosud nehodnoceno.

Události Ústecký kraj

Ústecký kraj – Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová navštívila v doprovodu krajského radního Martina Kliky Domov důchodců v Milešově a Podkrušnohorské domovy sociálních služeb Dubí, které jsou příspěvkové organizace kraje. V Milešově diskutovala se starostou obce Petrem Křivánkem a Martinem Klikou o investičním záměru kraje vybudovat na pozemcích, které za symbolickou jednu korunu za metr čtvereční kraji nabídla obec, nový objekt do kterého by se měl během příštích šesti let přestěhovat současný domov důchodců který se nachází v prostorách zámku.

Chceme moderní zařízení, které bude sloužit roky bez nároků na náročnou údržbu a klientům bude poskytovat veškerý komfort, jaký od pobytového zařízení pro seniory lze očekávat. Náklady byly předběžně vyčísleny na 150 miliónů korun. Investorem bude Ústecký kraj, hodláme ale požádat o dotaci Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR,“ informoval krajský radní ministryni.

Jak potvrdil i vedoucí zařízení Roman Lafek, zámek je sice krásnou stavbou, ale zcela nevhodnou pro poskytování sociálních.

Jedná se o památkově chráněný objekt, ve kterém nelze provádět žádné stavební úpravy a údržba je velmi náročná. V novém objektu také významně ušetříme na energiích,“ upozornil Roman Lafek.

Ministryně práce a sociálních věcí ocenila historickou hodnotu stavby, prohlédla si zachovalou výzdobu, zámeckou kapli i jednotlivé pokoje.

V tomto případě je dotace z ministerstva na výstavbu nového zařízení zcela na místě,“ ubezpečila ministryně radního Kliku. Zároveň si za doprovodu starosty prohlédla daní pozemky

Chtěli jsme kraji vyjít vstříc, proto jsme nabídli pozemky za symbolickou cenu. Pro nás je velmi důležité, aby sociální zařízení zůstalo v obci. Jedná se o významného zaměstnavatele, o kterého bychom jen velmi neradi přišli. Ze šedesáti šesti zaměstnanců domova důchodců je padesát místních,“ vysvětlil vstřícnost obce starosta Křivánek.

V Dubí diskutovala ministryně práce a sociálních věcí se zaměstnanci a klienty o změnách v sociálním systému a problémech, se kterými se musí senioři vyrovnávat. Nejčastěji se senioři ptali na to, proč lidé, kteří nikdy nepracovali, mají důchody vypočítávány z průměrné mzdy.

To je nespravedlivé k lidem, kteří celý život pracovali,“ vyčítala ministryni jedna z klientek sociálního zařízení.

To je samozřejmě nesmysl. Jestliže někdo nepracoval, pak nemá žádný důchod a i ve stáří žije z dávek hmotné nouze. Slýchám tento názor velmi často, ale není to pravda,“ ujistila seniory ministryně. Dále je informovala o chystaném navýšení důchodů od ledna příštího roku.

V současné době vláda diskutuje o částce, o kterou budou důchody navýšeny. Minimálně však o 200 Kč měsíčně,“ prozradila ministryně na závěr své návštěvy a dodala, že příspěvek na péči byl navýšen o 10% už od srpna.

(msn)

foto: Ústecký kraj

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *