Siouxové opět bojují za svou zemi 4.33/5 (6)

Zajímavosti Ze světa

Americké úřady byly po protestech aktivistů z indiánského kmene Dakotů (Siouxů) nuceni dočasně zastavil stavbu sporné části ropovodu v Severní Dakotě, píše The Sciente.

Protesty a následný soudní spor vedený představiteli indiánské rezervace Standing Rock se rozhořely kolem projektu v posledních měsících, jak Indiáni a jiné skupiny vyjádřily obavy, že ropovod bude rušit kulturně významných místa a hrozí i znečištění pitné vody, i samotné řeky Missoury, která protéká celými spojenými státy a vlévá se do Mexického zálivu.

„Už byla řada havárií s ropným potrubím a téměř vždy z něj neustále uniká ropa,“ říká Wayde Schafer z ekologické organizace Sierra Club a dodává, že pokud by došlo ke kontaminaci řeky, ta by ropnou skvrnu donesla právě a do zálivu.

„Chceme mít čistou vodu nejen pro nás, ale i pro naše pravnoučata.“

Sporný ropovod pokud bude dokončen, má napojit ropná pole Severní Dakoty se stávajícím ropovodem v Illinois. Na téměř 1900 kilometrů, bylo by to zamenalo stejnou délku, jako u ropovodu Keystone XI, který byla navržen. pro přepravu kanadské ropy přes USA, ale byl loni zrušen díky masivním protestům ekologických organizací.

Dalším problémem je též narušení kulturního dědictví, jelikož ropovod má vést přes posvátná místa a hřbitovy Dakotů.

„Naším cílem není jen ekologie a ochrana posvátných míst. Je to poslední kousek země, který bílý muž našemu národu nechal. Vláda ve Washingtonu by si měla tedy uvědomit, kdo je tady v rezervaci svrchovaným pánem,“ říká Dave Archambault II, předseda kmenové rady v rezervaci Standing Rock.

(msn)

foto: Wikipedia.org

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *