V Litoměřicích za přítomnosti filipínského velvyslance odhalili pamětní desku významnému umělci 3/5 (2)

Události Ústecký kraj

Litoměřice – Je deset hodin dopoledne a v zapadlé uličce Na rybářských schodech se schází významné osobnosti města, místního uměleckého života a také velvyslanec Filipínské republiky. Odhaluje se zde pamětní deska Eberhardu Eysertovi (1860 – 1920) významnému malíři a restaurátorovi, který zde žil, pracoval a také nakonec zemřel.

Úvodní slovo o této osobnosti si vzal historik Oldřich Doskočil:

Eberhard Eysert byla významná osobnost Litoměřicka. Byl to malíř a restaurátor, který když neuspěl na námořní akademii, tak skončil na výtvarné akademii ve Vídni. Jeho dílo je pro město Litoměřice velice významné. Byl to první školený, v moderním slova smyslu, restaurátor, který spolupracoval s teoretikem, kterým byl Vinzenz Luksch, katolický kněz, historik umění a zakladatel Diecézního muzea v Litoměřicích.“

Oldřich doskočil mimo jiné též zmínil že tento umělec chtěl být prve námořníkem důstojníkem, ale C.K admiralita jej nepřijala pro vadu zraku. Proto se nakonec věnoval umění, ale na vodu nezanevřel. V Litoměřicích založil jachtklub a učil mladé plavčíky lásce k lodím a vodě.

Během promluvy o malířově životě bylo též zmíněno jeho napojení na dalšího slavného Litoměřičana a to Ferdinanda Blumentritta, který byl velkým přítelem Filipínského národního hrdiny boje proti španělské nadvládě José Rizalem.

Po odhalení památníku se slavnostní hosté přesunuli na místní hřbitov, kde jsou oba význační muži pochovaní, aby zde byly na jejich hroby položeny květiny.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *