V Krkonoších se konal vojenský závod 5/5 (1)

Královéhradecký kraj Válka a vojenství

Nedaleko Špindlerova Mlýna na Brádlerových Boudách se první letošní říjnový týden uskutečnil v rámci výběrové tělovýchovy již druhý Runners Camp. Navázal tak na pilotní projekt konaný v předešlém roce. Jedná se o sportovní program zaměřený na běžecké aktivity, metody a formy běžeckých tréninků, ale i životosprávu a výživu sportovce.

Tuto sportovní akci organizuje Armáda ČR a to konkrétně 15. ženijní pluk Bechyně a letos se jí účastnily více než čtyři desítky nadšenců z velení a štábu pluku, 151. ženijního praporu Bechyně a 153. ženijního praporu Olomouc, pro které je připraveno téměř 100 km běžeckých tras v náročném horském terénu.

Na soustředění byli přizváni odborníci specializující se na oblast běhání a účastníci kempu tak dostanou průpravu, jak správně trénovat a jaké formy a metody lze využít k dosažení požadované výkonnosti a výsledků.

Zkušenosti předávaly běžecké špičky ČR

„Formou teoretických přednášek a především praktickou ukázkou chceme dát těmto ‚zapáleným‛ běžcům návody a doporučení, jak pracovat na běžecké výkonnosti. Naučit je pracovat s rozvržením sil a běhat technicky správně, protože technické provedení determinuje konečný výsledek,“ vysvětluje Radoslav Groh, jeden z trenérů zaměřující se na běžecké aktivity v horském terénu, skyrunning a skialpinismus (v současnosti jde o jednoho z nejlepších českých sportovců v horském běhu a marathonu).

„Když se připravuji na nějaký běžecký závod, tak trénuji sám. Tady je výhoda tréninku ve skupině. S ostatními účastníky si vyměňujeme zkušenosti a velkým přínosem je možnost popovídat si o nejnovějších trendech a poznatcích v této oblasti s běžeckými špičkami u nás v republice. Jejich praktické zkušenosti určitě využiji při svých trénincích a snad mi to pomůže posunout se zase o kousek dál,“ říká jeden z účastníků soustředění.

Ovlivňující faktory – terén a počasí

Krkonoše, jako místo konání běžeckého kempu, nebylo vybráno náhodou. V okolí je naprosto unikátní terén pro trail running – horské běhy. Je tu řada běžeckých okruhů a možností, místní terén je srovnatelný s terénem v Alpách. Vše je ve vysoké nadmořské výšce a účastníci tak mohou běhat do prudkých kopců, i několikakilometrové úseky relativně po rovině. Je zde tedy značná variabilita běžeckých tras, terénů a povrchů.

„Terén je pro běžce jedním z nejvíce ovlivňujících faktorů. V takovémto prostředí je fyzická zátěž daleko vyšší. V členitém terénu musí zvážit každý svůj došlap a od toho se odvíjí i technika běhaní. Mimo to nám ‚přeje‛ počasí. Teploty klesly k nule a všichni na vlastní kůži zjišťují, že velkou roli hraje i termoregulace organismu. Proto není dobré podceňovat sportovní oblečení,“ říká velitel soustředění kapitán Eduard Zíka.

Důležitá je regenerace i strava

V programu soustředění nezůstala opomenuta ani problematika výživy. Mimo prezentace výživového specialisty byl pro účastníky kempu sestaven jídelníček dle zásad zdravého stravování a pravidel výživy vhodných pro běžce.

Tréninky jsou koncipovány jak výkonnostně, tak regeneračně. Za tímto účelem byla na soustředěném výcviku i fyzioterapeutka, která provedla instruktáž protahovacích cviků zatěžovaných svalových skupin při běhu a objasnila význam regenerace pohybového aparátu při pravidelném tréninku.

Jelikož účastníci celou akci hodnotí velmi pozitivně, plánuje 15. ženijní pluk, na příští rok třetí ročník.

 

(msn)

foto: Ministerstvo obrany

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *