Pokud vypukne jaderná válka, nebude to mezi Ruskem A USA 4.8/5 (5)

Události Ze světa

Pokud na naší planetě vypukne jaderný konflikt, nebude to mezi USA a Ruskem, ale nejspíše mezi Indií a Pákistánem a to kvůli problémům s přístupem k pitné vodě, říkají podle ruských zpravodajských serverů vědci z Univerzity OSN.
„Povodí řeky Indus je vodní časovanou bombou, která může kdykoli explodovat, čímž zvětší deficit vodních zdrojů v oblasti a způsobí nenávratné změny klimatu. Existují i další konflikty spojené s přístupem k vodě a my je dnes analyzujeme proto, aby Země mohla vykročit směrem k mírumilovnému a udržitelnému využívání vodních zdrojů,“ prohlásil Vladimir Smachtin, ředitel Institutu vodních zdrojů, životního prostředí a zdraví OSN v kanadském Hamiltonu.

Indie a Pákistán jsou, ačkoliv oba státy byly původně jeden celek Britská Indie, od svého vzniku takřka neustále ve stavu války, nebo ozbrojeného příměří. Další konflikt tentokráte s vodou v posledních letech velmi vygradoval. Před měsícem Indie totiž oznámila zastavení činnosti stálé dvoustranné Komise pro řeku Indus, které řešila vodní vztahy mezi Indií a Pákistánem od roku 1960. Tento rok obě země podepsaly dohodu o vodách řeky Indus. Díky této dohodě Indie využívá východní přítoky Indu a Pakistán ty západní. Tato dohoda vznikla na základě obav Islamabádu z toho, že pokud opět nastane mezi oběma státy válka, Indie v podstatě odřízne Pakistán od pitné vody. Experti OSN analyzovali situaci a došli k závěru, že nedostatek pitné vody v Hindustánu je opravdu velmi závažný problém, který při nepřítomnosti koordinace mezi Indií a Pákistánem a pokračování nepřátelství vůči oběma státy může v nejbližší době opět vyvolat mezi oběma zeměmi válku.

Na stavu vody v Indu se podílejí i vnější faktory, přičemž jeden je globální změna klimatu a druhý rostoucí spotřeba vody v dalších dvou státech Afgánistán a Čína. Podle názoru vědců budou Indus a všechny ostatní řeky jižní Asie poškozeny změnou klimatu a následky tohoto procesu jako je sucho a chronický nedostatek vody se nejrychleji projeví právě v tomto regionu. Dalším faktorem je to, že oblast Hindustánu má již dnes problémy se zajištěním vody pro sebe a tak další růst deficitu vodních zdrojů může vést k vnitropolitické nestabilitě v těchto zemích, hlavně v Pákistánu, kde je úroveň spotřeby vody velmi vysoká a politický systém je zde velmi nestabilní .

„Dlouhá historie konfliktů mezi třemi jadernými mocnostmi — Pákistánem, Indií a Čínou — umožňuje hovořit pouze o krajně negativních prognózách a zvýšení pravděpodobnosti rozvoje konfliktu v nejbližších letech, a i o použití jaderných zbraní. Odmítnutí dané dohody pravděpodobnost jaderné katastrofy zvětšuje,“ říká na závěr Robert Wirsing, jeden z autorů zprávy
(msn)

foto: goodplanet.info

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *