Ministerstvo dopravy připravuje změny v bodovém systému 1/5 (2)

Celá ČR Recenze Události

Po 10 letech fungování bodového systému Ministerstvo dopravy připravilo návrh některých změn v bodování a finančních sankcích pro neukázněné řidiče. Cílem je účinně postihovat závažné a vědomé přestupky, které ohrožují ostatní účastníky silničního provozu a naopak nešikanovat slušné řidiče za drobné přestupky.

Experti i veřejnost se shodují na tom, že ačkoliv se bodový systém se ve stávající podobě osvědčil, měl by ale pro řidiče být srozumitelnější a úřady by je měly pružně informovat o udělených bodech.

Ministerstvo dopravy představilo dubnu tohoto roku návrh změn v systému dopravním odborníkům a podrobně ho s nimi prodiskutovalo. K věci se mohla po dobu dvou měsíců vyjadřovat i veřejnost. Během této doby přišlo přes tisíc podnětů. V úterý 1. listopadu byl návrh představen a projednán na semináři pro poslance z hospodářského výboru.

„Bylo pro nás zásadní získat zpětnou vazbu a slyšet co největší šíři názorů, nyní bychom návrh rádi poslali do legislativního procesu,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.
Návrh pracuje se zpřísněním sankcí za nejzávažnější přestupky (a přehledným a férovým systémem pro řidiče v podobě jedné sazby blokové pokuty u závažných přestupků – 5 000 Kč, 2 500 Kč a 1 500 Kč). Zároveň by se zavedla pouze tři pásma udílených bodů (2, 4 a 6, podle závažnosti spáchaného přestupku), bude tak fungovat systém dvakrát a třikrát a dost – pokud řidič spáchá vážnější přestupek opakovaně, vyboduje se. Zaměří se také na začínající řidiče, kteří jsou velmi rizikovou skupinou silničního provozu.
Podle návrhů veřejnosti by se měly daleko tvrději trestat za řízení pod vlivem návykových látek a bezohledné jednání za volantem, takže silniční piráti by mohli sáhnout do peněženek daleko hlouběji. Také se volalo po mírnějších trestech za bagatelní přestupky. Lidé zároveň mají zájem o jednodušší a přehlednější informování o stavu svého bodového konta.
Některé z připomínek ministerstvo do návrhu zapracovalo.

„Rozhodli jsme se navrhnout například jednodušší informování řidičů o bodech prostřednictvím SMS nebo emailu či zpřísnit kontrolu řidičů, kteří přišli kvůli alkoholu či drogám o řidičské oprávnění, a vrací se do provozu. Přiklonili jsme se také ke snížení horní sazby ve správním řízení u méně závažných přestupků,“ sdělil Ťok na závěr.

 

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *