Na víkend se chystá divadelní noc 1/5 (2)

Celá ČR Kultura

V sobotu 19. listopadu se po celé české republice odehraje již čtvrtý ročník Noci divadel. Tato kulturní událost nabízí každoročně divákům speciální program vytvořený jen pro tento jediný den v roce.

„Do letošního ročníku se zapojí více jak 100 divadel a divadelních souborů, knihoven i kulturních institucí z téměř třicet pět českých, moravských a slezských měst. Do programu se zapojí také koordinátor celé akce Institut umění – Divadelní ústav. Pro návštěvníky připravuje komentované prohlídky, improvizovaný antikvariát a knihkupectví, kde bude možné zakoupit knihy se zvláštní slevou 10%. Připraven je také workshop divadelní fotografie a fotosoutěž. Pro děti a jejich rodiče bude připravena také dobrodružná bojovka. Do projektu nejsou zapojena jen divadla, ale také další kulturní organizace. Městská knihovna v Praze připravila představení pro děti, scénické čtení, výtvarnou dílnu i fotoateliér, kde se diváci budou moci vyfotit v divadelních kostýmech. Knihovna Václava Havla zve diváky na představení dvou Havlových her – studentské představení mikrohry Ela, Hela a Stop a promítat se bude také inscenace hry Pokoušení z roku 1988,“ říká Adéla Vondráková z Ministerstva kultury České republiky.

Program této události je i letos velice pestrý. Naprostá většina divadel chystá nejen ukázat umění herců, ale i prohlídku divadelního zákulisí. Například plzeňské Tylovo divadlo má nachystanou autogramiádu tanečníků baletního souboru. V Kladně zase je připravena dobrodružná hra v ulicích. Národní divadlo v Praze zve diváky na interaktivní prohlídku videowalk Play Maeterlinck a v Městských divadlech pražských proběhne charitativní dražba předmětů věnovaných herci pro Světlušku. Představení a doprovodný program se zdravotními klauny mohou diváci vidět v Paláci Akropolis a následně zamířit třeba na diskuzi o umění a jeho společenském přesahu do Studia ALTA.

Program Noci divadel je přístupný často zdarma, či za snížené vstupné. V některých případech je z kapacitních důvodů nutná rezervace předem, proto by zájemci meli navštívit webové stránky www.nocdivadel.cz, kde je postupně zveřejňován kompletní program akce.

 

(msn)

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *