Oslavy 17. listopadu v Praze – festival nenávisti 3.67/5 (3)

Celá ČR Hlavní město Praha Události

Praha – V naší metropoli včera proběhly vzpomínky na listopad 1989. Přišli zavzpomínat tehdejší účastníci. Ti, kterým porevoluční vývoj přinesl výhody v dobrém, ti méně spokojení ve zlém. Jen na Václavském náměstí proběhly tři akce. Ačkoliv byly velmi blízko sebe a názorově rozdělené, lidé se i díky výzvám organizátorů celkem tolerovali. Shromáždění na vzpomínku oněch dnů se konaly hlavně okolo Václavského náměstí, kde bylo nahlášeno více jak třicet akcí na oslavu stávajícího státního režimu, proti tomuto řádu a tak dále. Ale o tom dostatečně informovala veřejnoprávní média. Klid byl do té chvíle, než levicově orientovaná mládež napadla slovně demonstraci SPD Tomia Okamury a některé z účastníků i fyzicky.

„Tamhle je můj vnuk,“ sděluje se slzami v očích pan Josef Machatý a ukazuje na jednoho z velmi agresivních zakuklenců. „Studuje na gymnáziu a nejraději by zabil všechny, kdo sem nechtějí přitáhnout celou Afriku. Já jsem pro něj nacista nejhoršího zrna, jelikož mám jiný názor než on.“

Po tomto výpadu se tato skupina stáhla zpět k Rakouskému kulturnímu centru, kde měla základnu. Poté co byl přístup na Václavské náměstí přehrazen policií, se tato celkem početná skupina v čele se Milanem Kohoutem, který se tolik proslavil v pořadu Máte slovo vulgárním napadáním svých oponentů, vydala za do pražských ulic.

Loňského roku by Albertov plný demonstrantů kteří přišli podpořit prezidenta republiky. Letos zde měli studenti několik stánků s ukázkami svých oborů a pódium s hudební produkcí.

„Šla jsem sem s dětmi,“ říká Jaroslava Hlavatá z Prahy, „jelikož jsem očekávala, že tu bude letos klid. Ale překvapilo mne, jak lidi projevují nezájem. Vždyť je odpoledne, hezké počasí a nikdo tu není. Sem tam někdo.“

Je pravda, že řada demonstrantů nepřijela do Prahy proto, že se oslav a vzpomínkových akcí tentokrát neměl účastnit prezident Zeman, tudíž neměli proč vyjádřit svou nevoli.

Den proběhl v poklidu, až večer přinesl ty pravé policejní manévry. Ulice 17. listopadu, Dvořákovo nábřeží a část Josefova byly obsazeny a hermeticky uzavřeny jednotkami policie. Očekávalo se zde střetnutí radikálů z obou stran. K němu nakonec došlo v ulici Křižovnická, kdy na jedné straně šli příznivci antisemitských hnutí snažících se dostat do židovského města a na druhé straně vyznavači ultralevicových směrů, kteří se jim v tom snažili zabránit. V průvodu antifašistů se objevilo i několik palestinských vlajek. Na náš dotaz k jednomu z vlajkonošů proč v průvodu, který chrání židovské město jsou tyto vlajky odpověděl:

„Protože nenávidíme Židy, jelikož jsou horší než nacisti a utlačují muslimy.“ Proč v tom případě nedemonstruje na „druhé straně“ jíž odpovědět nedokázal.

Jako loni a i předloni se oslavy 17.listopadu opět zvrhly na festival nenávisti. Původní vznešené ideály Sametové revoluce, kdy si společnost řekla, že se nebude mstít za to co bylo, kdy je důležitá svoboda a mír jsou dávno pryč. Dnes ulice opět připomínají tehdejší dobu. Policejní kordony, spousty demonstrantů. A nenávisti. Nenávisti za to, že druhý říká a myslí si něco jiného.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *