Literární soutěž – najdi svého veterána – má již vyhodnocení 1.25/5 (4)

Celá ČR Kultura

Ve středu 16 listopadu proběhlo vyhodnocení literární soutěže Najdi svého veterána. Soutěž vyhlásil odbor komunikace Ministerstva obrany začátkem letošního školního roku na armádním Facebooku. Úkolem žáků a studentů bylo najít ve svém okolí válečného veterána, popovídat si s ním a získané informace pak literárně zpracovat do formy rozhovoru. Uzávěrka soutěže byla na konci října.

„Komise složená ze zástupců Ministerstva obrany a příslušníků Armády České republiky vybrala ve středu 16. listopadu deset nejlepších literárních prací v soutěži Najdi svého veterána.

V soutěži se nakonec sešly přes tři desítky rozhovorů. Některé byly vedeny s novodobými válečnými veterány, kteří se účastnili misí v Afghánistánu či Kosovu. Přišel ovšem i rozhovor s pamětníkem generálporučíkem Jaroslavem Klemešem, posledním žijícím parašutistou, který byl vysazený na území protektorátu,“ píše se v komuniké MO České republiky.

„Jsem rád, že o soutěž byl takový zájem. Někteří opravdu pečlivě pátrali ve svém okolí, aby našli válečného veterána. Věřím, že jim to přineslo zajímavé a nové zkušenosti,“ řekl jeden z členů komise Radek Zíta z odboru komunikace.

Pro výherce a jejich doprovod je připravena návštěva Ministerstva obrany v Praze Na Valech a upomínkové předměty. Poděkování ovšem patří všem účastníkům soutěže.

První tři výherci jsou:

Jakub Zámečník, ZŠ UNESCO, Uherské Hradiště – Bránit svoji zemi jsem bral jako svou občanskou a chlapskou povinnost

Jakub Cettl, ZŠ Genpro. Fr. Peřiny, Praha 6 – rozhovor s kpt. Marií Charvátovou

Vojtěch Cettl, Fr. Peřiny, Praha 6 – genpor. Jaroslav Klemeš západní fronta – parašutista RAF

(msn)

foto: Ministerstvo obrany ČR

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *