Prezident republiky zakončil návštěvu Ústeckého kraje 4/5 (2)

Události Ústecký kraj

Ústecký kraj – Dnes v odpoledních hodinách prezident České republiky završil návštěvu Ústeckého kraje, která trvala 3 dny a to od středy do pátku. Hlavu státu přivítal v půl jedenácté hejtman Oldřich Bubeníček, který také vybral místa, který prezident navštíví. První den své návštěvy se hlava státu setkala s občany města Krupky na Teplicku.

Druhý den prezident zase navštívil Litoměřicko kde se setkal s tamními obyvateli a zaměstnanci společnosti Mondi Štětí a.s.

Svou návštěvu regionu završil příjezdem k 41. mechanizovaného praporu na základně ve Vršovicích na Lounsku. Poté se prezident republiky se svým doprovodem přesunul do Podbořan, kde za účasti médií proběhla tisková konference.

Úvodní slovo měl hejtman Bubeníček, který poděkoval hlavě státu za podporu při realizaci různých stavebních projektů jako třeba dálnice a i plavebního stupně v Děčíně. V této souvislosti hejtman zmínil papírnu ve Štětí do níž materiál pro výrobu tovaru dovážejí stovky kamionů, které by mohly být loděmi snadno nahrazeny.

„U dálnice D8 se podařilo s velkým zpožděním zlomit odpor ekologů. Jez na Labi se řeší již dvacet sedm let a já věřím a vynaložím veškeré úsilí, samozřejmě že ne sám, ale ve spolupráci s dalšími, jelikož sám na to nestačím, aby se věc hnula kupředu. I na Slovensku ekologičtí fanatici v případě vodní nádrže Gabčíkovo prohlašovali, že až se dokončí, bude tam stojatá shnilá voda a vyhyne veškeré vodní ptactvo. Realita je taková, že voda je tam čistá jako křišťál a vodních ptáku je tam dvakrát tolik co před tím.“

Prezident byl dotazován na různá témata, včetně zákona na ochranu hlavy státu. Zeman s úsměvem řekl, že je v tomto případě ve střetu zájmů, pokud by zákon vetoval.

„Nemohu vetovat protikuřácký zákon, jelikož jsem sám kuřák, tak nemohu vetovat tento zákon, jelikož jsem prezident.“

Dále se hlava státu zmínila na dotaz médií o ministru Hermanovi slovy, že pokud jde ministr proti politice vlády, které je členem, měl by sám odstoupit, pokud má čest v těle.

Prezident zmínil též dohodu s Tureckem ohledně uprchlíků. Evropská unie by se neměla nechat vydírat a měla už na začátku důsledně opevnit své vnější hranice. Stejného názoru je prý i rakouský prezident.

Miloš Zeman si ovšem neodpustil své rýpnutí do redaktorů z Mladé fronty, za článek, ve kterém je zmiňováno, že si na své cesty bere „své“ podnikatele a vybírá od nich za tuto službu úplatky. Podnikatele na tyto cesty vybírá svaz průmyslu a dopravy a hospodářská komora, nikoliv prezident republiky či jeho aparát. Co se týče poplatků, tak žádné se nevybírají. Pokud nějaký podnikatel přesto peníze nabídne, bez ohledu na to zda někam jede či ne, tak tyto prostředky jsou spolu s třetinou prezidentského platu na Fond ohrožených dětí.

„Ovšem tyto informace by si měl každý novinář snadno ověřit,“ řekl Zeman.

Prezident republiky celkově zhodnotil svou návštěvu severních Čech. Velmi se mu líbilo město Krupka svou upraveností. Co se mu nelíbilo byly předměstí Ústí nad Labem, které prý pořád vypadají jako město ve válce po náletu. Ale vyjádřil naději, že i toto se jistě dá jednou do pořádku.

 

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *