Hana Zagorová a stoletý skaut dostali ocenění 5/5 (1)

Hlavní město Praha Kultura Rozhovory

Praha – Sympatický bývalý televizní hlasatel, hudba 30tých let, zpěv jazzové legendy Louise Armstronga v podání Laďi Kerndla… To vše bylo včera večer možno zažít při slavnostním předávání čestného občanství městské části Prahy 4 na Nuselské radnici významným občanům.

Slavnostní večer uvedl Alexandr Hemala, kterého si pamatují hlavně starší ročníky z televizní obrazovky jako hlasatele. Moderátor představil početnému publiku historii Prahy 4, jejího starostu Petra Štěpánka.

„Vyhledáváme na tato ocenění lidi, kteří svou profesí, tvorbou a přístupem k životu jsou příkladem nám všem. A nevybíráme jen z řad celebrit. Příkladem je zrovna pan Marek, který nikdy nebyl žádnou hvězdou, ale byl to příklad statečného člověk,“ říká Petr Štěpánek naší redakci.

Jako první oceněnou osobností se stala MUDr. Alena Vorlová. Od roku 1930 pražská rodačka, která se až do poloviny 90. let starala o zdraví svých pacientů. Její manžel, Jiří Vorel téměř 50 let sbíral a zachraňoval staré loutky. Založil též Tradiční loutkové divadlo Zvoneček sídlící v Kulturním centru Novodvorská. Po smrti Jiřího Vorla přebrala štafetu jeho žena a spravuje sbírku která čítá přes 2.000 historických loutek. Část této unikátní sbírky je možno vidět v expozici na zámku Dobříš. S loutkami zapůjčenými ze sbírky manželů Vorlových Tradiční loutkové divadlo Zvoneček stále hraje. Alena Vorlová se účastní loutkářského festivalu „Novodvorský Zvoneček“, který od roku 2015 pořádá městská část Praha 4.

Jako další oceněnými byly dvě celebrity uměleckého života a to zpěvačka Hana Zagorová a její manžel Štefan Margita

Hana Zagorová vystudovala JAMU v Brně. Počátkem 70. let hostovala v Semaforu , posléze se soustředila na zpěv. Podstatná byla v její umělecké kariéře spolupráce s hudebníkem a skladatelem Karlem Vágnerem. Mezi lety 1977 – 85 získala v řadě 9 Zlatých slavíků. V roce 1989 podepsala petici Několik vět, což vedlo k dočasnému zákazu činnosti těsně před pádem socialismu. Je druhou nejúspěšnější držitelkou ocenění Zlatý slavík v kategorii zpěvačka. Získala mnoho ocenění za zpěv a hudbu. Sama nazpívala za svůj život 820 písní.

Její manžel Štefan Margita se narodil 3. srpna 1956 v Košicích. Tam také vystudoval uměleckou průmyslovou školu obor fotografie. Po těchto studiích pokračoval na košické konzervatoři. V roce 1981 se stal členem zpěvohry v Prešově, odkud přešel na operní scénu v Košicích. V roce 1986 zvítězil na Pražském jaru a v srpnu téhož roku získal angažmá v opeře Národního divadla v Praze. Byl sólistou vídeňské Volksoper, poté byl v angažmá ve Státní opeře Praha a dodnes působí na scénách nejslavnějších operních domů, například v milánské La Scale, londýnské Covent Garden či v newyorské Metropolitní opeře.

Nejstarší z oceněných byl pan Eduard Marek narozený roku 1917 v Praze. Ve věku 17 let se stal členem skautského katolického sboru Legio Angelica, založeného páterem Metodem Clementem. V roce 1936 nastoupil jako dobrovolník k prvnímu leteckému pluku T. G. Masaryka na pražské letiště Kbely. Po válce přišla tradiční perzekuce. Již v červnu 1949 mu bylo zakázáno vést skautský oddíl, který byl následně režimem rozpuštěn. O rok později byl Eduard Marek zatčen za protistátní činnost a v třídenním vykonstruovaném procesu odsouzen na 10 let nucených prací. Byl převezen do uranových dolů v Horním Slavkově, kde pracoval na dole Svatopluk. Když byla po roce 1989 obnovena činnost Junáka, stal se předsedou obvodní rady Junáka Prahy 2. Dnes je Eduard Marek členem čestného Svojsíkova oddílu a Skautského oddílu Velena Fanderlika. Ve svém pokročilém věku je stále angažovaný a současně je držitelem řady skautských vyznamenání.

Básník a spisovatel Petr Skarlant patří mezi další oceněné. V roce 1956 se vyučil chemikem, pak pracoval v několika dělnických profesích. Od roku 1959 žije v Praze kde pracoval jako knihovník a vystudoval knihovnickou školu a následně filosofickou fakultu. V roce 1968 byl jedním ze zakládající členů KANu. Roku 1969 se stal spisovatelem z povolání, roku 1971 nastoupil na místo redaktora poezie, kde pracoval až do r. 1974. Poté byl opět spisovatelem na „volné noze“ a to až do roku 1988, kdy opět pracoval jako redaktor poezie. Od roku 1990 se živí jako spisovatel. Je též člen PEN klubu a Obce spisovatelů. Počátkem 21. století obdržel od EU cenu za literaturu.

Jako poslední, kdo se stal čestným občanem městské části Praha 4 je Jiří Žáček

Narodil se 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství měl poněkud kočovné. Z Chomutova do Kadaně z Kadaně do Strakonic. Ve Volyni vystudoval stavební průmyslovku a poté ČVUT v Praze. Ovšem v technickém oboru nevydržel dlouho a po třech letech se začíná věnovat literatuře D roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen v letech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby je spisovatelem na volné noze.

K završení večera přispěl zpěvák Laďa Kerndl svým umem a poté se v při lehlých prostorách konal pro všechny hosty a obecenstvo raut.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *