Přívoz v Dolním Žlebu má novou loď 5/5 (2)

Cestování Recenze Ústecký kraj

Na 731,87 říčním kilometru se nachází jeden z našich vodních technických unikátů. Je jím kyvadlový přívoz v Dolním Žlebu. Nosné ocelové lano, díky kterému přívoz funguje na principu hodinového kyvadla, je ukotveno u levého břehu a nadlehčováno plováky. Pro samotnou plavbu člunu mezi oběma břehy je tak využíván proud řeky. Postupným natáčením prámu proti proudu pomocnými lanky, se dociluje plavby. Zkušení převozníci tak musí reagovat na aktuální vodní stav, povětrnostní podmínky a v neposlední řadě na přepravovanou tonáž. Jedná se o ekologické zařízení, které nepotřebuje jiný pohon. Nastal však čas k jeho renovaci. Nová loď určená pro tuto službu doputovala koncem listopadu do Dolního Žlebu a nahradila tu starou, která sloužila 45 let. Její pořízená přišlo radnici na 3,5 milionu korun. Přívoz provozuje ho spolek Respektuj mě a radnice za jeho provoz zaplatí průměrně 400 tisíc korun ročně. Nepostradatelnost přívozu se ukázala v době rekonstrukce jediné přístupové cesty, kdy každodenně intenzivně převážel desítky lidí. Toto dopravní spojení historicky slouží jak místním, tak turistům a usnadňuje tak přístup do poslední části města před hranicí s Německem.

„Přívoz je nepostradatelnou součástí města. Mnohokrát se ukázalo, jak důležitý pro místní obyvatele a je také turistickým lákadlem jelikož patří ke koloritu Labského údolí, které je jedinečné nejen svou nádhernou krajinou, ale také právě kyvadlovým přívozem. Pohled na nejhlubší pískovcový kaňon Evropy má díky přívozu další rozměr,“ řekla Marie Blažková, primátorka města Děčín.

„Dnes jsem dělali zatěžkávací zkoušky, do pondělí loď dovybavíme vysílačkou a můžeme zahájit ostrý provoz,“ sdělil nám převozník Martin Neumann. Jak sám dodává, budou se o provoz lodi starat dva. On a ještě brigádník, který bude jezdit hlavně o víkendech a svátcích. Přívoz je provozován na regulovaném úseku řeky Labe, kde hladina v závislosti na hydrologických podmínkách díky neexistenci vodních děl průběžné kolísá. Obecně tedy platí, že přívoz je schopný provozu, pokud je hodnota stavu vody na vodočtu v Ústí nad Labem v rozmezí od 160 do 300 cm. V opačném případě je přívoz mimo provoz, což se dá opět očekávat létě, kdy je nejvíc turistů, kteří by přívoz využili.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *