I v mrazech se dá koupat 3/5 (2)

Ústecký kraj Zajímavosti

Šluknovsko – Sněhová vánice, ostrý bodavý vítr a pocitová teplota okolo pěti pod nulou. Na hrázi rybníku Podhájí se tři členky místního otužileckého sdružení rozhodly navzdory počasí uskutečnit svou obvyklou páteční koupel.

„Musíme si nejdříve vysekat díru v ledu,“ říká Zuzana Nováková, asi dvacetiletá studentka veteriny. Opravdu. Kompaktní ledová pokrývka na hladině umožňovala cokoliv jen ne koupání. Naštěstí se našli ochotní lidé, kteří půjčili krumpáč a tak během chvíle děvčata již v perné práci si vytvářely koupaliště.

„Normálně je nás kolem deseti, ale málokdy se sejdeme všichni. Takhle každý pátek chodíme obvykle my tři,“ sděluje slečna Zuzana.

Počasí poněkud přitvrdilo a vítr už nehnal vločky, ale ledové krupky. Pocitová teplota šla dolů a dívky se začaly svlékat do plavek. Kdyby okolo nebyl sníh a mráz, tak by si případný divák řekl, že je léto. Jak se člověk k něčemu takovému vlastně dostane?

„Kdysi dávno jsem se dívala na jak takhle plavou lidé přes Vltavu a mezi nimi byla jedna stará paní,“ vypravuje Lenka Obergruberová, „a běhal za ní jeden reportér. A ona říkala, že když jí bylo padesát, tak byla prolezlá nemocemi, ale teď je jí prý přes osmdesát a je zdravá. Tak se mi to uhnízdilo v hlavě, že bych to chtěla dělat také.“

Jak paní Obergruberová dále uvádí, tak prý dlouho nebylo s kým. Všechny podobné spolky které si našla byly daleko od místa bydliště. Až jednou v místní gymnaziální televizi byla zmínka o klubu který je na Rumburkském gymnáziu, a že vedoucí tohoto sdružení je její kamarád.

„Tak slovo dalo slovo a já se teď koupu už druhým rokem,“ dodává Lenka na závěr.

Teď nastává ta vrcholná situace a tři odvážné ženy lezou jedna po druhé do ledové tříště. Každá smočila své tělo asi na pět minut a pak rychle ven, ručník a vytírat kůži do sucha.

„Omrzlin se nebojíme,“ reaguje na náš dotaz Zuzana Nováková. Ale jak sama říká, tak nejhorší a nejnebezpečnější je právě ta chvíle, kdy vylezou z vody. To je teprve ta pravá zima. Ale záleží hodně na počasí. Když je bezvětří a slunce je to naprosto něco jiného, než když je tak jako dnes odpoledne. Vítr prý nepříjemně kouše.

„Když vylezete z té vody, a celé to máte za sebou, tak se dostaví celková euforie. Je to jako droga,“dodávají děvčata na závěr.

Celou akci uzavírá otevření termosek s teplou griotkou. Spokojené úsměvy a odchod domů, kde čeká jiné koupání. Ve vaně s teplou vodou.

(msn)

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *