Severočeské muzeum v Liberci odhalí veřejnosti poklady svých cenných sbírek 1/5 (1)

Kultura Liberecký kraj

Severočeské muzeum v Liberci se připravuje na velké změny. Návštěvníci tohoto svatostánku vědy, umění a kultury se mohou těšit na nové interaktivní prvky a neuvěřitelné bohatství sbírek v nových expozicích.

„Za dva roky, kdy má skončit 2. etapa modernizace muzea. Jeho přeměna odstartuje na jaře 2018 a přinese nejenom rekonstrukci a stavební úpravy exteriéru a interiéru historické budovy, ale přinese i spoustu zajímavých novinek,“ sděluje k věci tisková mluvčí Libereckého kraje Blanka Daníčková. Liberecký kraj, který je zřizovatelem muzea na konci loňského roku uspěl se žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Na projekt „Modernizace Severočeského muzea v Liberci – 2. etapa“, jehož celkový rozpočet činí 99.726.010,33 Kč, získá dotaci téměř 89,5 mil. Kč. Muzeum v současnosti už připravuje záměr 3. etapy modernizace, která se bude týkat především restaurování sbírkových exponátů, modernizace restaurátorských dílen s laboratořemi a rekonstrukce depozitárních prostor muzea.

„Muzeum by mělo nabízet pestrý program a lákat návštěvníky na atraktivní expozice a výstavy, za kterými se budou lidé opakovaně vracet. Naším společným cílem je proto nabídnout v muzeu mnohem více zajímavostí než dosud a oslovit i mladší generaci, například interaktivními prvky. Chystaná rekonstrukce umožní provést v tomto směru mnohé vylepšení a úpravy,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. V rámci připravované modernizace dojde k výraznému rozšíření výstavních prostor, zlepšení technického zázemí muzea, a to nejen pro pořádání výstav
a společenských akcí, ale i pro zajištění lepšího servisu návštěvníkům. To především díky přesunu části administrativního provozu muzea do nově získaného objektu v sousedství historické budovy. Tuto nemovitost muzeu poskytl Liberecký kraj.

„V muzeu budou kromě nových interaktivních expozic užitého umění a uměleckých řemesel či nové přírodovědné expozice v celkové ploše 2.500 m² navíc zpřístupněny tzv. instalované depozitáře, které představí část obrovského bohatství muzejních sbírek novou formou,“ říká Jiří Křížek, ředitel muzea. Návštěvníci budou moci nahlédnout do zákulisí muzejních fondů uměleckého skla, zbraní, textilu, porcelánu a keramiky, které zůstávaly dosud přístupné pouze příležitostně a ve velmi omezeném rozsahu.

(msn)

foto: Liberecký kraj

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *