V lednu propadlo 20 tisíc řidičských průkazů. Není mezi nimi i ten váš? Dosud nehodnoceno.

Celá ČR Události

Již 20 tisíc řidičským průkazům vypršela platnost během ledna tohoto roku, protože si řidiči nepožádali včas o jejich výměnu Tyto průkazy s platností na deset let byly vydány v roce 2007. Jedná se o nejvyšším počet vydaných řidičáků v historii. Celkově zbývá během letoška vyměnit ještě přes 720 tisíc průkazů.

Pokud vám řidičský průkaz propadl, můžete o výměnu bez problémů požádat i zpětně, výměna zůstává i v takovém případě bezplatná. Stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák.

„V případě, řízení motorového vozidla s propadlým průkazem, hrozí pokuta do 2 tisíc korun na místě, v případě správního řízení až 2 500 korun. Během února končí platnost dalším téměř 38 tisícům řidičských průkazů,“ říká Tomáš Neřold tiskový mluvčí ministerstva dopravy. Podle našich zpráv nejvíce průkazů je během února k výměně ve Středočeském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Aktuálně zbývá vyměnit nejvíce průkazů v srpnu, říjnu a listopadu. Počet řidičáků k výměně za tyto tři měsíce tvoří více než třetinu všech řidičáků, kterým tento rok končí platnost. Nejvíce na pozoru by se měli mít řidiči z Jihomoravského, Středočeského kraje a Prahy, kde zbývá dohromady během roku vyměnit více než 267 tisíc řidičáků.

O nový řidičský průkaz lze požádat již 3 měsíce před skončením platnosti a je zcela zdarma, lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě expresního vydání do pěti dnů si řidiči připlatí 500 korun.

 

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *