Probíhá 14 ročník vědomostní soutěže pro děti - Astronomická olympiáda

Probíhá 14 ročník vědomostní soutěže pro děti – Astronomická olympiáda 4/5 (4)

Celá ČR Kultura Události Věda Zajímavosti

V sobotu 8. dubna na Štefánikově hvězdárně v Praze vybrala čtrnáctičlenná porota krajského kola Astronomické Olympiády 71 finalistů v kategoriích CD, EF a GH. Poprvé v historii Astronomické Olympiády proběhla prezeční část krajského kola ve škole. Tato novinka přilákala další nové zájemce a nabídka soutěžních formátů pro řešitele se tím významně rozšířila. Celkem se krajského kola ve všech kategoriích zúčastnilo 1744 řešitelů ze všech koutů republiky. Nejlépe se v celorepublikovém žebříčku umístili:

Radka Křížová, Gymnázium J. Heyrovského v Praze

Natálie Maleňáková, Slovanské Gymnázium v Olomouci

Matěj Černý, Gymnázium Šternberk

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako soutěž v kategorii A. Je zcela výjimečná tím, že řešitelé mají možnost navzájem poměřit své síly v ústředním kole ve všech otevřených kategoriích – již od 6. třídy základní školy.

Dvacet finalistů kategorie CD se utká v Opavě 10. až 12. května. Padesát nejlepších řešitelů čeká o týden později mimořádný program v Praze. Soutěže se budou konat v reprezentativním sále Akademie věd na Národní třídě a v historických prostorech Štefánikovy hvězdárny. Před odpoledním slavnostním vyhlášením výsledků, zavede účastníky a jejich učitele do světa nízkých teplot ve své jedinečné experimentální show Jakub Rozehnal vedoucí Štefánikovy hvězdárny. Na sobotu je připraven atraktivní doprovodný program – procházka Prahou astronomickou s exkurzí do Klementina a návštěva planetária ve Stromovce, jednoho z největších na světě.

Hlavními partnery jsou Štefánikova hvězdárna v Praze a Filozoficko-přirodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě.

(msn)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *