V Krupce si připomněli 313 obětí pochodu smrti

V Krupce si připomněli 313 obětí pochodu smrti 3.67/5 (6)

Události Ústecký kraj

I přes deštivé počasí dnes v dopoledních hodinách u památníku Na Prokopce uctili občané okolních obcí památku 313 obětí pochodu smrti z roku 1945. V dubnu posledního roku války, pár dní před jejím koncem přes toto místo u města Krupka, hnali nacisté vězně z již ztracených koncentračních táborů.

Letos se pietního obřadu zúčastnili nejen tradičně zástupci kraje v čele s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem, vedení měst Krupka a Dubí včetně občanů, ale letos přibyli i parlamentní činitelé a zástupce státu Izrael. Mezi hosty byli i tři reprezentanti válečných vítězných armád. Francouzské, ruské a americké. Úplně poprvé zde byl přítomný i zástupce Německa.

Řečníci zde přednesli slova prezidenta republiky Miloše Zemana, který ve své zdravici připomněl, že stále jsou ve světě síly, které by rády přinesly ostatním stejné utrpení, které dokázali připravit nacisté a že je nutné takovému zlu čelit.

V podobném duchu promluvil i Eran Shmuel Yuvan, zástupce vedoucího diplomatické mise Izraelského velvyslanectví:

„Jsem nejen vděčný, že tu dnes mohu být s vámi, ale jsem vděčný, že tu vůbec jsem. Moji prarodiče pocházeli z Polska. Nacisté naštěstí byli poraženi a jejich plán konečného řešení zmařen. Moji předkové byli zachráněni a já se díky tomu mohl narodit a být tu dnes s vámi. Člověk dostal od Boha prostředky, aby čelil zlu. Proto je nutné, vždy, když začne zvedat svou ohavnou hlavu, použít všechny prostředky k jeho zastavení.“

Zástupce armády USA rovněž připomněl, že každý má právo na to žít v míru bez ohledu na svou politickou, národnostní, či náboženskou příslušnost.

„Toto místo, kde jsme ukazuje zrůdnost fašismu, jehož mašinérie se nezastavila ve vraždění nevinných lidí ani pár dní před svou porážkou. Já jsme velice rád, že město Krupka tento pietní akt pořádá a že tu vidím i děti. Protože děti jsou budoucnost národa a my musíme udělat všechno proto, aby naše děti a ani vnoučata něco tak strašného nemuseli vidět ani zdálky,“ řekl nám Oldřich Bubeníček.

Jako poslední na pietním obřadu promluvil zástupce litoměřického římskokatolického biskupství Jiří Hladík, který pravil, že s morálkou musí každý člověk začít u sebe. Jak budeme žít, takový bude svět.

„Nechceme, aby se něco tak strašného jako se stalo tehdy ještě opakovalo. Ale zlo dělají lidé. Je proto na nich, zda se tohle opakovat bude, či nikoliv,“ říká Jiří Hladík na závěr.

(redakce)

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *