V Moravskoslezském kraji hladiny řek  po nočním dešti místy stále stoupají.

V Moravskoslezském kraji hladiny řek po nočním dešti místy stále stoupají. 3.67/5 (3)

Moravskoslezský kraj Události

Třetí stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, platí dál na říčce Polančici v Ostravě-Polance nad Odrou. Naštěstí ale na toku hladina klesá. Nebezpečí hrozí i na říčce Petrůvka v Petrovicích u Karviné a Opavě v Držkovicích. Tamby mohla voda vytopit i některé nemovitosti. Déšť ale v regionu ustává a podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové by hladiny řek měly maxima dosáhnout nejpozději během noci na sobotu.

Nejhorší situace by měla nastat v Petrovicích u Karviné, kde hrozí, že se voda z říčky Petrůvky rozlije do zahrad a sklepů.

„Očekáváme, že tam hladina dosáhne třetího stupně povodňové aktivity,“ sdělila ŠárkaVlčková. Petrůvka se navíc už na dvou místech z koryty částečně vylila. V části Petrovic ohrožuje jeden dům, v nedalekých Marklovicích dokonce část obce.

Voda zaměstnává moravskoslezské hasiče. Od rána evidují už dvě stovky výjezdů. Na Bruntálsku kromě zásahů spojených s vodou řešili i stromy vyvrácené větrem. „Počet čerpání vodních lagun, sklepů, garáží a dalších podzemních či přízemních prostor překročil stovku,“ uvedl jejich mluvčí Petr Kůdela.

Podobná situace jako na Petrůvce může brzy nastat i v korytu řeky Opavy na Opavsku. Třetí povodňový stupeň včetně ohrožení domů totiž ještě hrozí v Držkovicích. Tam ale už hladina stoupá mnohem pozvolněji než odpoledne.

Podle aktuálního přehledu Povodí Odry nyní v Moravskoslezském kraji kromě jednoho třetího stupně platí ještě sedm druhých stupňů povodňové aktivity a na více než 20 místech byl vyhlášen první stupeň.

Ve Frýdku-Místku město zřídilo povodňový dispečink, který mohou lidé v případě nouze kontaktovat na lince 558 443 201.

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *