Češi neporušují pravidla jen na silnicích

Češi neporušují pravidla jen na silnicích 3.67/5 (6)

Celá ČR Události

Jak vyplývá ze materiálu Státní plavební zprávy o kontrolách na našich tocích a jezerech, Češi páchají stejné přestupky jak za volantem auta, tak za kormidlem lodi. Jezdí bez technického průkazu, bez řidičského osvědčení, nerespektují dopravní značení… Stejným způsobem se chovají i na vodě, jak vyplývá z vyhodnocení loňské plavební sezóny. To přispělo k zavedení nových opatření na vodních cestách České republiky. Státní plavební správa o tom informovala ve zprávě, kterou dnes schválila vláda. Plavbu v tzv. výtlačném režimu úřad od 15. června zavede mimo jiné na vodní ploše Velké Žernoseky na Lovosicku včetně přilehlého spojovacího kanálu s Labem. Výtlačný režim plavby je klasická plavba lodi. Za výtlačný režim se nepovažuje plavba klouzáním (vodní skútry), na vzduchovém polštáři, nebo třeba plavba na křídlech.

„Zvláště o víkendech a svátcích v období letních prázdnin se na řadě vodních cest výrazně zvyšuje intenzita plavebního provozu rekreačních plavidel. Ve spolupráci s policií jsme náš preventivní dozor proto zaměřili především na nejfrekventovanější vodní cesty,“ říká ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

V loňské plavební sezoně bylo zkontrolováno celkem 1302 plavidel, přičemž u 328 z nich zjistila porušení právních předpisů. Častokrát se jednalo o nerespektování signálních znaků, výjimečné ale nebylo ani vedení malých plavidel pod vlivem alkoholu. Celkem loni došlo ke 20 plavebním nehodám, z toho 18 s účastí malých plavidel; jedna z nich skončila smrtí. Častým přestupkem byla také plavba bez průkazu způsobilosti k vedení plavidla, případně absence lodního osvědčení na plavidle, kterým je prokazována technická způsobilost plavidla. Srovnatelně s předchozími plavebními sezónami byly zjišťovány závady v evidenčním označení plavidel poznávacími znaky nebo jejich neúplném vybavení záchrannými prostředky.

Z dozorové činnosti Státní plavební správy vyplynulo, že tři čtvrtiny účastníků plavebního provozu právní předpisy upravující vnitrozemskou plavbu dodržuje.

„Většina účastníků plavebního provozu se předpisy řídí. Ti ostatní nejčastěji nerespektovali význam plavebního značení, hlavně porušení zákazu proplutí nebo nerespektování signálních znaků nařízeného režimu plavby ve výtlačném režimu. Alarmující ovšem bylo vedení malých plavidel osobou pod vlivem alkoholu, což jsme zjistili ve 29 případech, o 9 víc oproti minulému roku,“ dodala Němcová.

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *