Vzniká v Teplicích už No-Go zóna?

Vzniká v Teplicích už No-Go zóna? 4.75/5 (4)

Ústecký kraj Zajímavosti

Blíží se léto a s ním i doba tepla a vlahých večerů. V Teplicích v tuto dobu lidé chodívali do kaváren, či posedávali okolo fontán v Šanovském parku, který doposud patří mezi nejhezčí místa ve městě. Ovšem těmto okamžikům je již zřejmě odzvoněno.

„Já jsem chodila s dětmi do parku,ale už tam nechodíme. Mojí dcerku tam několikrát napadli arabské děti a když jsem se ohradila a bránila ji, tak jsem měla velký problém s dospělými,“ říká paní Eva, která si ovšem nepřeje být cele jmenována (redakce její jméno zná). Obává se nařčení z rasismu a xenofobie a problémů v zaměstnání. Paní Eva není jediná kdo zde má či měl takové problémy. Neprojevuje se podobným způsobem vznik No-Go zóny?

„No – Go zóna se projevuje tak, že z dané oblasti jsou vytlačováni místní lidé, mizí místní obchody, kavárny, prostě všechno. Všude jsou domy a provozovny k pronájmu či na prodej. Úměrně k tomu přibývají nápisy v arabštině, arabské obchody, arabské provozovny. A ti z místních, kteří ještě zbyli se raději přizpůsobují novým pravidlům, takže si už v cukrárně, či kavárně nedáte víno, jelikož je to alkohol a ten už nepodávají. Tohle všechno už v Šanově máme. Dalším jevem, který už také nastal je třeba výjimka z dopravních předpisů. Ne oficiální, ale prostě zákony dané země jsou méně a méně respektovány a stát na jejich dodržování v daném místě rezignuje,“ říká Iva Procházková z BPI (Blok proti Islamizaci). Sama uvádí, že jí se už několikrát stalo, že ji málem zajel arabský řidič, který prostě nerespektoval dopravní značení. Zřejmě jak je běžné v jeho zemi.

Dalším jevem je již méně a méně skrývaná agresivita, pokud se chováte tak, jak není v islámu přípustné. Verbální útoky jsou již celkem běžné, dokonce i gesta naznačující smrt. Sami jsme byli svědky podobného chování, kdy skupina arabských mužů pokřikovala na kolemjdoucí ženy evidentně neslušná slova doprovázená oplzlými gesty. Manžel jedné z žen se ohradil, takže agresoři to sice na chvíli toho nechali, ale dva z nich onomu muži dali jasným gestem najevo, co ho v budoucnu čeká. Smrt podříznutím.

Je pravda, že tyto konflikty se v dnešní společenské atmosféře nehlásí. Lidé mají strach ze společenské dehonestace.

„Myslím, že se tu nemusíme bát nějakých výrazných násilných akcí. Oni to prostě převezmou v tichosti. Podívejte se na katastrální mapu Šanova. Kolik domů je ještě v rukou českých majitelů? Podívejte se teď a pak třeba za rok. A uvidíte změnu. Proč je ostatně v Teplicích arabská realitní kancelář?“ uzavírá otázkou k zamyšlení Iva Procházková. Jsou to liché obavy? Nebo reálné nebezpečí?

 

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *