Jiří Kajínek

Jiří Kajínek 3.4/5 (5)

Rozhovory Zajímavosti

Fenoménem posledních dní, kromě neobvyklého volebního boje formou vládní krize, je propuštění Jiřího Kajínka. Tento nejznámější český vězeň má být na základě prezidentské milosti propuštěn na svobodu po 23 letech. Jaké to ale pro tohoto muže bude opravdu na svobodě? Svět se změnil od jeho uvěznění.

Jiří Kajínek svou vinu vždy popíral. Celá obžaloba stála na svědectví Vojtěcha Pokoše, který stále říká, že jeho bratra s podnikatelem, kterému Pokošovi dělali bodygardy zastřelil právě Jiří Kajínek. Ostatní svědci později uvedli, že svědectví proti Kajínkovi byla policií vynucena. Je s podivem, že během soudu nebyly brány v potaz důkazy svědčící o Kajínkově nevině a každou stížnost na tento postup i ze strany ministrů spravedlnosti soud zamítl. Proč?

„Kajínek je prostě obětní beránek. Byl jsem důstojníkem justiční stráže a sloužil v době jeho zatčení a odsouzení. Víme, že to neudělal. Ale politická vůle je prostě taková, že bude sedět a každá snaha o zvrácení této věci je předem zamítnuta. Nebýt té medializace, už měl dávno nehodu,“ řekl našemu reportérovi už před řadou let zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti. Dnes se snad už situace změnila.

Ale trocha historie. Dne 23. června 1998 byl Jiří Kajínek Krajským soudem v Plzni odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody pro trestný čin vraždy.

Tohoto skutku (dílem dokonaného a dílem ve stadiu pokusu) se měl dopustit tím, že v zatáčkách pod plzeňskou věznici Bory dne 30. května 1993 kolem 20.00 hod. zastřelil plzeňského podnikatele Štefana Jandu (27) a jeho osobního strážce Juliána Pokoše (30), kteří cestovali v osobním automobilu Mazda. Těžce zraněn byl i další Jandův osobní strážce Vojtěch Pokoš (25), který však díky rychlému lékařskému zákroku útok přežil a později se stal hlavním svědkem. Pražský podnikatel Antonín Vlasák byl Štefanem Jandou vydírán pro nevyrovnané finanční dluhy a proto si Jiřího Kajínka údajně za částku 100 000 Kč najal k zastrašení Jandy. Kájínek „objednávku“ překročil i přesto, že si měl v době vražd odpykávat 11letý trest za loupežné přepadení policistů z Prahy 4, při kterém jim odcizil služební vozidlo a zbraně.

Po svém konečném odsouzení byl převezen do Věznice Mírov. Odtud se mu podařilo 29. října 2000 hodin uprchnout. Je tak zřejmě jediným vězněm, kterému se podařilo z této věznice uniknout. Utéct s ním měl i Martin Vlasák, dvojnásobný vrah a Kajínkův kamarád, který však (zřejmě kvůli momentálnímu zkratu) zůstal v cele. 8. prosince 2000 byl Jiří Kajínek zadržen policejní jednotkou v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, člena gangu Orlických vrahů, který si rovněž odpykává doživotní trest na Mírově.

Jiří Kajínek se tedy dočká svobody, i když si řada lidí myslí, že se mu stane brzy nehoda, jelikož pořád je to nepohodlný svědek. I když to je i Vojtěch Pokoš, kterému za svědectví proti Kajínkovi měla být přislíbena shovívavost při posuzování jeho předchozí trestné činnosti. Kajínek chce i tak dosáhnout otevření případu a očištění svého jména. Podaří se mu to? Dozvíme se někdy, co se v oněch serpentinách skutečně stalo? Byl vrahem on, nebo se jednalo pomstu policie, jak se proslýchá?

Součástí milosti je sedmiletá podmínka, po kterou se Kájínek nesmí dopustit žádného trestného činu. V opačném případě by se okamžitě vrátil za mříže.

(redakce)

foto: internet

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *