Britští a američtí vědci předpověděli kolaps civilizace. A už brzy

Britští a američtí vědci předpověděli kolaps civilizace. A už brzy 3.67/5 (9)

Věda Zajímavosti Ze světa

Podle časopisu Scientific Reports britští a američtí geofyzici sdělili, že do 30 let nastane na Zemi kolaps energetických systémů. O výsledcích výzkumu krátce o informovala také Readingská univerzita (Velká Británie).

Podle odhadu odborníků připadne nejspíš na rok 2050 minimální sluneční aktivita. Daný jev se, podle autorů, podobá Maunderově minimu, období dlouhodobého snížení sluneční aktivity. Mauderovo minimum zřejmě také bylo příčinou tzv. malé doby ledové v druhé polovině 17. a první polovině 18. století, což vedlo k řadě selských bouří, jelikož byla neúroda.

Pokles aktivity prý bude mít za následek snížení objemu heliosféry, prostoru kolem Slunce, v kterém dominuje jeho magnetické pole. V důsledku toho se rapidně zvýší tok vysokoenergetických nabitých částic, které mohou přetížit rozvodné sítě na Zemi a tak způsobit jejich kolaps.

Pokles sluneční aktivity může také způsobit, že polární záři bude možné spatřit pouze na velmi vysokých šířkách, což souvisí s předpokládaným oslabením slunečního větru.

Vědci dospěli k těmto závěrům na základě magneticko-hydrodynamického modelování sluneční atmosféry. Vycházejí z existujících údajů o slunečních skvrnách za posledních 30 let a rovněž z celkové statistiky aktivity Slunce za čtyři poslední století.

(redakce)

foto: NASA

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *