Pozor na ztrátu čichu

Pozor na ztrátu čichu 3.67/5 (3)

Události Zajímavosti

Podle deníku The Telegraf švédští vědci zjistili, že pokud člověk středním a pokročilém věku ztratí čich může být předzvěstí rychlé smrti.

V průběhu deseti let vědci zkoumali 1 774 lidí ve věku od 40 do 90 let. Účastníci výzkumu absolvovali test na určení 13 různých pachů.

Ve výsledku specialisté zjistili spojitost mezi úmrtností a tím, jak lidé úspěšně prošli testem. Ukázalo se, že mezi těmi, kteří zemřeli během výzkumu, převládali účastníci se slabým čichem. Bylo spočítáno, že každá špatná odpověď člověka znamenala, že pravděpodobnost rychlé smrti se u něho zvyšuje o 8 procent.

Výsledky výzkumu potvrzují existující teorie o tom, že schopnost čichu je důležitým ukazatelem zdraví a stárnutí mozku. Dříve bylo zjištěno, že lidé trpící Alzheimerovou chorobou mají potíže s rozpoznáním pachů.

Celá studie ale má jeden háček, takže čtenáři mohou zůstat klidní, uvádí The Telegraph. Ztráta čichu může však být způsobena i mnoha jinými faktory, než umírajícím mozkem. Například zánětem sliznice dutiny nosní.

Zdroj: The Telegraf

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *