Podle genetiků mají Indiáni evropský původ

Podle genetiků mají Indiáni evropský původ 4.25/5 (8)

Věda Zajímavosti

O původu indiánů panují jisté rozepře. Ustálená teorie popisuje jejich původ mezi sibiřskými kmeny. Napovídá tomu vzhled, zvyklosti a třeba stany Sibirjaků připomínající tee – pee. Ovšem existuje také domněnka, že přišli do Ameriky z Evropy v ledových dobách přes Atlantik. Severní oblasti Atlantického oceánu údajně tehdy byly permanentně zamrzlé. Souvislé masy ledu mezi Evropou a Americkou se daly přejít suchou nohou a nabízely se jako ledová dálnice k cestě, na kterou později Vikingové potřebovali drakkary.

Zastánci této teorie svou víru odůvodňují určitou podobností ve tvaru kamenných hrotů vyráběných pravěkými lovci v Evropě a Americe. Je pravda, že hroty tzv. cloviské kultury ze Severní Ameriky a sulutréenské kultury ze západní Evropy mají podobný tvar. Většina vědců sice považuje tuto podobnost za výsledek náhody, ale genetici přišli s mnohem přesvědčivějším důkazem evropského původu indiánů. Ovšem i oni cestu přes zamrzlý oceán zavrhují. Spoléhají na tradiční model osídlení Ameriky z Asie přes úzký pruh pevniny, který spojoval Ameriku s Eurasií. Ten měl vzniknout tak, že v důsledku růstu ledovců poklesly hladiny světových moří a oceánů.

Na konferenci Paleoamerican Odyssey konané v americkém Santa Fe představil dánský genetik Eske Willerslev z Kodaňské univerzity výsledky analýz DNA z 24 000 let starých kostí pravěkého hocha. Kostra byla nalezena na Sibiři v oblasti Bajkalu a je známa jako „chlapec z Mal´ty“. Dědičná informace hocha je pozoruhodná tím, že na jedné straně nese jasné znaky indiánské DNA a na druhé straně se v ní vyskytuje celá řada dědičných rysů typických pro DNA Evropanů.

Eske Willerslev proto tvrdí, že tento 24 tisíc let starý hoch byl představitelem lidí, kteří byli evropského původu. Migrováním za zvěří se vydali na východ. Před 24 000 před Kristem doputovali na Sibiř. Ve své cestě však jejich další generace pokračovaly dál a tak 9000 let poté jejich další potomci přešli po pevninském mostu do Ameriky. Byli to první Indiáni.

Teprve po nich přišla z Asie do Nového světa už ryze asijská pravěká etnika. Na americkém kontinentě se tito lidé promísili, a proto dnes koluje indiánům žilami třetina evropské krve. Evropské krve samozřejmě přibylo poté, co do Ameriky začaly proudit davy kolonistů z Evropy. Ale to nic nemění na tom, že část evropské DNA má v indiánské dědičné informaci velmi starý původ.

Redakce

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *