Hrozí Evropanům jaderný útok?

Hrozí Evropanům jaderný útok? 4.5/5 (8)

Ze světa

Díky islamistům může některá evropská metropole připomínat město Pripjať v Černobylu. Jak by to bylo možné? V loňském roce unikla z iráckého ministerstva životního prostředí informace, že se ztratilo několik gramů radioaktivního Iridia 192. a to se mělo dostat do centra EU.  Belgická policie v následném vyšetřování zjistila, že se zřejmě chystal teroristický útok v Evropě za použití špinavé atomové bomby. Islámští fundamentalisté v té době i sledovali šéfa belgického jaderného výzkumu a zvažovali možnost jeho únosu a donucení ke spolupráci. Podle názoru tajných služeb je použití jaderných látek v terorismu jen otázkou času. Taková nálož dokáže změnit cílové místo na dlouho dobu v osadu duchů. Co je vlastně špinavá atomová bomba? Jedná se o klasickou konvenční nálož, která je obalena jaderným materiálem, který je výbuchem rozptýlen po okolí a tím dojde k zamoření prostoru radioaktivitou.

Podle zpráv tajných služeb z USA Velké Británie a Belgie se bojovníci z Islámského státu snaží zařídit výrobu špinavých bomb přímo v Evropě. Ačkoliv je jejich výroba velmi nebezpečná pro samotného výrobce. Obvykle při tom dostane takovou dávku záření, že zemře. To je ovšem těmto fanatikům jedno, jelikož se jedná o džihád. Zatím však žádná taková továrna nebyla odhalena, což ovšem neznamená, že neexistuje. Ztráta radioaktivního materiálu a zájem islamistů o šéfa jaderného výzkumu naznačuje, že je cosi již v přípravě.

Podle názoru odborníků z již zmiňovaných tajných služeb jsou ohrožena města nejen v Británii, ale i Belgii, Německu a Francii. Podle agentury Reuters se Iridium 192 v jednotkách gramů ztratil i ve firmě SGS v Instanbulu,. Celkově zmizelo až 500 gramů této nebezpečné látky. Média tuto alarmující skutečnost označují za „záhadné zmizení“. Ovšem podle odborníků je tento materiál již v Evropě.

„Je jen otázkou času, kdy teroristé najdou cestu k jaderným zbraním. Je štěstí, že již k takovému útoku nedošlo,“ říká například bývalý ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Mohamed El Baradei.

Půl kilogramu Iridia 192, na výrobu špinavé atomové bomby opravdu nestačí. Na tvorbu takové zbraně je potřeba několik kilogramů. Ovšem již náznak takového nebezpečí je alarmující.

Je ovšem jen otázka času, kdy se do Evropy dostane dostatečné množství daného materiálu z Blízkého Východu, či ze zemí bývalého SSSR. Doba rozpadu Iridia 192 je 80 dní, a tak pachatel má i za cenu vlastního života možnost sem radioaktivní materiál dopravit včas.

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *