Daně a změny v zákoníku práce na rok 2018 4/5 (4)

Celá ČR Nezařazené

Daňové přiznání za rok 2017 musejí mimo jiné podat i zaměstnanci, kteří si v některém měsíci ke svému hlavnímu zaměstnání přivydělávali na dohodu o pracovní činnosti, a to bez ohledu na výši měsíční odměny. V roce 2018 budou podmínky příznivější.

Jestliže je zaměstnanci v některém měsíci během roku odvedena zálohová daň z příjmů od dvou a více zaměstnavatelů současně, potom má povinnost podat za daný rok daňové přiznání. Z měsíční odměny z dohody o pracovní činnosti (DPČ) se přitom v letošním roce odvádí vždy právě zálohová daň z příjmu. V příštím roce se však bude z měsíční odměny z DPČ do částky 2 500 Kč odvádět daň srážková, bude tedy platit stejný režim jako u dohody o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně.

„Pro nízké měsíční přivýdělky na dohodu o pracovní činnosti tedy nevznikne povinnost podat daňové přiznání a sníží se i povinná administrativa pro zaměstnavatele,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Kdy se nebude platit povinné pojistné?

Z měsíční odměny plynoucí z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, nepřesáhne-li měsíční odměna 2 500 Kč. Tento limit se pro rok 2018 nemění. V případě, že je měsíční částka odměny vyšší než limit, však z hrubé odměny odvádí zálohy na sociální a zdravotní pojištění zaměstnavatel i zaměstnanec. Pro rok 2018 se z důvodu zvýšení minimální mzdy zvyšuje i minimální měsíční částka zdravotního pojištění, kterou musí zdravotní pojišťovna obdržet za každého zaměstnance, a to z částky 1 485 Kč na 1 647 Kč.

„Zaměstnanci, kteří nejsou pro účely placení zdravotního pojištění státními pojištěnci (například penzisté či studenti) a pracují pouze na dohodu o pracovní činnosti s měsíční částkou nižší než 12 200 Kč, tak zaplatí na zdravotním pojištění v roce 2018 více než v roce 2017,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Práce na více DPČ současně

V jednotlivých měsících je možné pracovat na dohodu o pracovní činnosti současně pro více zaměstnavatelů. I při práci na DPČ je přitom možné při výpočtu čisté měsíční odměny uplatňovat daňové slevy, kupříkladu daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč měsíčně, na níž mají nárok všichni daňoví poplatníci, tedy třeba i penzisté. Zaměstnanci ovšem mohou daňové slevy uplatnit v daném měsíci pouze u jednoho zaměstnavatele, přičemž podmínkou je podepsání prohlášení k dani. Zaměstnanci přivydělávající si během roku 2017 pro jiného zaměstnavatele na DPČ si musejí k vyplnění daňového přiznání za rok 2017 vyžádat od všech zaměstnavatelů potvrzení o zdanitelných příjmech, která jsou nedílnou přílohou daňového přiznání. Při příjmech pouze ze závislé činnosti dle § 6 zákona o dani z příjmu je možné od minulého roku využít zjednodušenou verzi daňového formuláře.

Výše odměny není limitována

Dohoda o pracovní činnosti musí být uzavřena písemně a musí v ní být uvedena sjednaná práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda o pracovní činnosti uzavírá. Měsíční odměna není limitována, na základě dohody o pracovní činnosti je tudíž možné mít i nadprůměrné příjmy. Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní doby.

„Je-li z měsíční odměny z dohody o pracovní činnosti odváděno sociální pojištění, pak se toto období započítává do doby rozhodné pro nárok na starobní důchod a vzniká i nárok na případné nemocenské dávky,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Odstupné nenáleží

Jistoty plynoucí z práce na dohodu o pracovní činnosti jsou pro zaměstnance nižší než při práci na standardní pracovní poměr. V praxi by měla práce na DPČ sloužit pro přivýdělek a nízký rozsah práce. Z dohody o pracovní činnosti neplyne mimo jiné nárok na odstupné a práci lze snadněji ukončit, neboť pracovní poměr sjednaný dohodou o pracovní činnosti je možné zrušit výpovědí danou z jakéhokoli důvodu nebo bez udání důvodu s patnáctidenní lhůtou.

Zdroj: http://moneymag.cz/ekonomika/8750-prace-na-dohodu-o-pracovni-cinnosti-co-se-zmeni-v-roce-2018

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *