Rusko se chystá vrátit na Měsíc

Rusko se chystá vrátit na Měsíc 4/5 (4)

Věda Ze světa

Podle zahraničních tiskových agentur se Rusko chystá k návratu na Měsíc. Ruští vědci plánují pokračovat v řadě automatických sond Luna. V nejbližší letech se chystá vypuštění lodi Luna -25, která má přistát v kráteru Boguslawsky na jižním pólu a začne zkoumat tamní složení půdy a zjišťovat přítomnost užitných nerostů a kovů.

Celá mise má stát asi 2 miliardy rublů. Sonda bude sbírat a předávat informace na Zemi. Lidská posádka zatím letět nemá.

Objevují se spekulace o záměru Ruska kolonizovat Měsíc a stát se tak i vesmírnou supervelmocí.

Poslední ruská mise na Měsíc byla Luna – 24 která odstartovala 9. srpna z kosmodromu Bajkonur. Dne 18. srpna bylo provedeno přistání přistávacího stupně v oblasti Mare Crisium. Bylo aktivováno vrtné zařízení a proveden během 10 minut odběr horniny z hloubky 2,6 metru. Vzorek o hmotnosti 170,1 gramů byl dopraven automaticky do návratového modulu. Příštího dne odstartoval její návratový modul k Zemi, kam doletěl po třech letových dnech. Před vstupem do atmosféry se pouzdro se vzorkem oddělilo a s pomocí padáku sneslo 22. srpna 1976 k Zemi, asi 200 km od města Surgut v Západní Sibiři. Druhý den poté bylo vrtulníkem dopraveno ke konečnému zkoumání. Luna -25 má provést podobnou misi.

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *