Byl vytvořen nový superpočítač

Byl vytvořen nový superpočítač 4.43/5 (7)

Věda Zajímavosti Ze světa

Podle časopisu Nature, ruští vědci a technologové odhalili principy práce prvního kvantového počítače na světě s 51 qubity. Vytvoření tohoto stroje ohlásil na konferenci ICQT-2017 v Moskvě profesor Harvardské univerzity Michail Lukin.

„V našem počítači vše probíhá v malé buňce, kde je vytvořeno vakuum. Uvnitř buňky je velmi vybitý mrak atomů, jež jsou ochlazeny na teplotu kolem nuly. Když ostřelujeme tento mrak asi stovkou laserových paprsků, každý z nich se proměňuje v past, která zadržuje právě jeden atom a fyzicky nemůže obsahovat dva atomy. Poté začíná to nejzajímavější,“ komentuje profesor tuto věděckou událost.

Roli qubitů v daném případě hrají zvláštní částice, kterým fyzici říkají Rydbergovy atomy. Jedná se o atomy Rubidia 87 nebo o atomy jiných alkalických kovů, jejichž volný elektron byl „vytlačen“ na obrovskou vzdálenost od jádra pomocí zvláštních laserových nebo radioaktivních impulsů. Díky tomu se velikost atomu zvětšuje asi milionkrát.

Kvantový počítač je vlastně takové „perpetum mobile“, jelikož pracuje díky vzájemnému kvantovému působení Rydbergových atomů sám od sebe.

Fyzici díky experimentům s tímto počítačem vědci odhalili i další fyzikální procesy o nichž doposud neměli ani potuchy.

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *