Letos nás čeká nebeská podívaná v podobě komety

Letos nás čeká nebeská podívaná v podobě komety 3.5/5 (2)

Věda Zajímavosti

Komety byly našimi předky brány jako zvěstovatelé zla. Tehdejší lidé si nedovedli vysvětlit, hrůzokrásnou podívanou, když se na obloze objevila podivná hvězda za kterou vlál svítící ohon. Dnes již samozřejmě víme, co jsou to komety a tak nás již neděsí. Alespoň ne tak, jako naše předky. Dnes již pro nás není kometa zvěstovatelem zlých událostí. Jediná zlá událost by byla, kdyby kometa narazila do Země. To by bylo hodně zlé, ne-li fatální.

Loňský rok by se z hlediska komet, které jsme měli možnost spařit v malých dalekohledech či triedrech, dal zařadit do kategorie průměrných či možná i lehce nadprůměrných. Kdo se včas o nějaké dozvěděl, (což šlo na každé veřejnosti přístupné hvězdárně), mohl je i pozorovat. Ačkoliv jsme neměli příležitost pozorovat pouhým okem viditelnou kometu (byť takové předpoklady před začátkem roku byly), hned 9 komet dosáhlo jasnosti minimálně 10 mag a potěšilo tak amatérské pozorovatele v Evropě.

Tento rok by v součtu pozorovatelných komet mohl být stejný jako ten loňský. Velkým tahákem je jednoznačně kometa 46P/Wirtanen, jež by měla výrazně předčit všechny ostatní a stát se tak jedinou pouhým okem pozorovatelnou kometou. Na to si ale budeme muset počkat až na samotný závěr roku. Mezitím bychom však mohli spatřit 6 dalších komet v triedrech či malých dalekohledech. Nicméně stejně jako u všech článků tohoto typu varujeme, že je nutné brát je pouze orientačně. Když se třeba podíváme na podobný článek z loňského roku, musíme zmínit, že komety 71P/Clark a 24P/Schaumasse se do dosahu binokulárů vůbec nedostaly, naopak nečekaně byly pozorovatelné tehdy ještě neznámé komety C/2017 E4 (Lovejoy) a C/2017 O1 (ASASSN). Je tedy možné, že některá z komet uvedených v tomto přehledu nakonec hranici 10 mag ani nepřekročí, zatímco ji naopak zastoupí nějaká jiná, doposud neznámá vlasatice. Informace o těchto objektech však každému zájemci poskytne každé planetárium, či hvězdárna. V případě dobrého počasí na mnoha těchto zařízeních bude i možnost pozorování s odborným výkladem.

Zdroj: ČAS

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *