Od 1.února si rodiny s dětmi polepší 4/5 (4)

Celá ČR Nezařazené

Letošní rok přinese několik změn v našich peněženkách. Nejvíce těchto novinek se týká rodin s dětmi. Budou to vyšší daňové úlevy, včetně příspěvků třeba na školku a dalších.

Jednou ze zmiňovaných pozitivních změn je týden otcovské dovolené. Tuto situaci tatínkové doposud řešili klasickou dovolenou, co bylo leckdy problematické, zvláště pokud se jednalo o nové zaměstnance a tudíž ještě na dovolenou neměli nárok. Od 1. února letošního roku je v platnosti úprava, která umožňuje otci čerpat takzvanou otcovskou dovolenou, aby mohl pečovat o partnerku, či manželku, po narození dítěte. Navíc tuto výhodu mohou využít i otcové jímž se potomek narodí šest týdnů před dnem účinnosti zákona.

Tento týden dovolené je možno využít kdykoliv během šesti týdnů po narození dítěte. Nárok na tuto výhodu mají účastníci nemocenského pojištění. Neplést se zdravotním pojištěním, které je povinné.

I letos je možné uplatnit daňový odpis na školkovné. Jeden z rodičů tak za rok 2018 bude moci uplatnit úlevu na jedno dítě až 12 200 korun. Slevu lze uplatnit i na více dětí.

Jedná se o typ daňové slevy, který o příslušnou částku snižuje přímo vypočtenou daňovou povinnost. Roční částka školkovného pak odpovídá prokázaným výdajům za umístění vyživovaného dítěte v mateřské škole.

Je také možné, aby si jeden z rodičů uplatnil školkovné a druhý pak daňové zvýhodnění na děti.

S úpravou legislativy roste také daňová sleva uplatňovaná za rok 2018 za první dítě. Zvyšuje se o 150 Kč za každý měsíc. Daňová úleva na první dítě tedy bude činit až 15 204 Kč. Na další potomky zůstávají odpisy stejné.

Toto může uplatnit jeden z rodičů na dítě až do věku 26 let věku, pokud je dítě stále studující.

Bývalá právní úprava nezohledňovala výši rodičovského příspěvku v případě, že se narodily vícerčata. Rodiče těchto dětí tak byli znevýhodněni.

Podle současné úpravy bude rodičovský příspěvek místo současných 220 000 korun bude při vícenásobném porodu činit 330 000 korun. Výše rodičovského příspěvku pro jedno dítě se nemění.

Navíc si mohou rodiče vícerčat, pokud nebudou k 1.únoru starší 4 let, požádat i zpětně o navýšení příspěvku.

(redakce)

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *