30. června bude 100 let existence československého vojska

30. června bude 100 let existence československého vojska 3/5 (2)

Celá ČR Události

Za dva dny tomu bude rovných 100 let, kdy ve francouzském městě Darney nastoupili vojáci Československé střelecké brigády k přísaze věrnosti Československé národní radě, představitelky ještě neexistujícího budoucího Československa. Při tom převzala i svou bojovou zástavu 21. střeleckého pluku.

Slavnostního aktu se kromě francouzského prezidenta Raimonda Poncairé a členů francouzské vlády zúčastnil i budoucí ministr zahraniční ČSR Edvard Beneš. Při této příležitosti Francie uznala Československou národní radu jako nejvyšší orgán národních věcí Čechů a Slováků a zároveň i jako základ budoucí vlády připravovaného státu. Francie tak jako první země Dohody se postavila za myšlenku likvidace C a K monarchie a vytvoření republiky Československé. Bojů proti Německu a Rakousko-Uhersku se v řadách Československých legií a armád zemí Dohody se účastnilo na 100 000 Čechů a Slováků, kteří si tak vysloužili respekt a uznání od představitelů západních mocností a byli uznáni jako československá armáda dříve než samotné Československo.

Na těchto mužích poději vyrostla armáda Masarykovského Československa, která byla o 20 let později odhodlána a připravena k boji s Německou agresí. Bohužel toto potěšení těmto vojákům bylo odepřeno a to právě představiteli těch zemí, kteří jejich předkům předávali bojové zástavy. Ano, mluvíme o Mnichovské dohodě.

Vojáci Československé armády mohli prokázat své kvality až na bojištích druhé světové války pod prapory vojsk Velké Británie, Francouzské cizinecké legie a Sovětského svazu.

30. červen byl tedy před šestnácti lety z rozkazu prezidenta republiky určen jako Den ozbrojených sil České republiky.

Vojáci armády České republiky prošli od roku 1990 řadou bojových nasazení v rámci misí OSN či misí vyplývajících z mezinárodních dohod a našeho členství v NATO. Od první války v Perském zálivu přes mise v bývalé Jugoslávii, Afgánistánu, Iráku, či jako pozorovatelé v Africe. Naše speciální jednotky mají velmi dobrý zvuk u svých kolegů v armádách NATO a dokonce podle některých zpráv když bojovníci Talibanu dozvěděli že mají patrolu čeští vojáci, raději vyklízeli pole.

Vojáci ale nechodí jen do zahraničí bojovat. V rámci Integrovaného záchranného systému České republiky pomáhají záchranným a zdravotnickým složkám státu při likvidaci a omezení následků průmyslových a ekologických havárií, po živelných pohromách, jako jsou povodně nebo velké množství sněhu, nebo při likvidaci ohnisek nebezpečné nákazy. Vojáci také posilují Policii ČR při významných akcích v republice, jako například při bezpečnostním ohrožení jakéhokoli charakteru, či jiných důležitých událostech.

Armáda České republiky se na svoje možné budoucí úkoly při řešení krizových situací nevojenského charakteru připravuje na mezinárodních cvičeních v rámci Severoatlantické aliance (CMX) a Evropské unie (CME), a na národních součinnostních cvičeních se složkami Integrovaného záchranného systému ČR.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier Pallas Press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *