Kam vyrazit o víkendu? Máme několik tipů

Kam vyrazit o víkendu? Máme několik tipů 2/5 (4)

Celá ČR Cestování Kultura Události Zajímavosti

Prázdniny jsou v plném proudu a to znamená, že děti jsou buď na táboře, nebo doma. Ten druhý případ je bohužel častější a tak je nutné vymyslet něco, čím by se daly zabavit, pokud jako zábavu nepovažujeme novou hru na playstation, nebo nový tablet.

Existuje však mnoho jiných způsobů. Jedním z nich je třeba výlet, který absolvujeme s dětmi, nebo třeba i sami. O nastávajícím víkendu máme mnoho možností, jak naložit s časem. Pojďme si nadhodit některé z nich.

Například v pátek 27. července dojde k úplnému zatmění Měsíce. Tento zajímavý astronomický jev bude možné pozorovat i na hradě Lukov na Zlínsku. Akce Temný měsíc nad hradem začne v 20:30.

V tu dobu začne Měsíc mizet ve stínu naší planety. Na hradě Lukov bude pro tuto příležitost uspořádán program, při kterém se bude zatmění pozorovat čtyřmi dalekohledy a navíc i s odborným výkladem. Návštěvníkům bude i osvětlena základní orientace na obloze, včetně možnosti pozorování i jiných objektů na obloze, než jen Měsíce.
Vstup pro dospělé stojí 60 Kč, děti do 15 let zaplatí 40 Kč.

Podobnou akci připravilo Techmania Science Center v Plzni. To však nebude jediný astronomický jev, který bude možné pozorovat. V těchto dnech je na obloze také úžasně viditelná planeta Mars! Techmania Science Cernter proto bude mít připravenu profesionální pozorovací techniku, která zájemcům umožní oba tyto dva vesmírné úkazy sledovat nejlépe, jak jen to je možné.
Speciálně zvolen bude také další doprovodný program, kdy návštěvníci budou moci ochutnat například originální nápoje, občerstvení a malé pozornosti s vesmírnou tematikou, pro děti jsou připravené aktivity, při kterých se nejen pobaví, ale také něčemu přiučí.

Kdo neholduje astronomii možná vezme za vděk možnost podívat se na historickou bitvu, kterou pro návštěvníky hradu Sloup v Čechách připravila skupina historického šermu Abandon.

Děj události se bude odehrávat v době třicetileté války, kdy tento skalní hrad dobyli vojáci švédského generála Banera. Akce by měla trvat od 22. července do soboty 28. července.

Podobná podívaná čeká i na návštěvníky hradu Bezděz. Tento mohutný hrad nechal Nejspíše v 60. letech 13. století vystavět český král Přemysl Otakar II. na obranu obchodní cesty a hlavně k omezení moci sousedních rodů Ronovců a Markvarticů. V roce 1278, po smrti Přemysla Otakara II. byl hrad už nepochybně obyvatelný, neboť téhož roku byl obsazen braniborskou posádkou. Hrad se na začátku 19. stol. stává zříceninou. Na své oblibě neztrácí ani v období romantismu, kdy se Bezděz stal velmi vyhledávaným místem a je spjat s působením našeho největšího romantického básníka K. H. Máchy, který zde hledal inspiraci ke svým dílům.

Na Bezdězu se díky skupině historického šermu Askalon můžeme zase přenést do dob císaře Karla IV.

Velmi zajímavou akci připravily i Nasavrky na Pardubicku. Poslední červencový víkend, je možné společně s příznivci Keltů, oslavit svátek Lughnasad. Hudba, tanec, jídlo, dobové řemesla, zábava pro děti i dospělé, přednášky o historii i workshopy, to všechno se vejde do dvoudenního programu, který je pro návštěvníky přichystán.

Festival se uskuteční již po dvanácté a z toho podruhé za branami (i před nimi) archeoskanzenu Země Keltů.
Oba festivalové večery mají opravdu nabyto a celkem nás čeká devět koncertů skupin z Čech, Slovenska, Polska a Irska. V pátek se představí kapely Asonance, Bran, MalemIrish a Kelt Grass Band. Sobotní večer bude mezinárodní, jelikož vstoupí polské dívky ze skupiny Laboratorium Pieśni, irská kapela Sliotar, slovenští Shamrock Redheads a Jolly Buskers.
Tématem letošního festivalu jsou keltské rituály. Archeologové, historici, Kelti a další nadšenci připravili pro diváky rekonstrukce pěti keltských rituálů, které se týkají různých důležitých momentů v životě starověkých obyvatel Evropy. Vše bude doplněno přednáškami na příbuzná témata odborníky z řad archeologů, historiků i vzdělaných laiků.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier Pallas Press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *