V pátek proběhlo zatmění Měsíce. Na řadě míst díky oblačnosti však měli pozorovatelé smůlu

V pátek proběhlo zatmění Měsíce. Na řadě míst díky oblačnosti však měli pozorovatelé smůlu 3.4/5 (5)

Události Věda Zajímavosti

Páteční večer je z astronomického hlediska trochu zvláštní. Je to díky tomu, že je dnes úplněk a k tomu Měsíc vstoupil do stínu naší planety. Říkáme tomu zatmění Měsíce.

Bohužel například v Praze počasí příliš nepřeje pozorovatelům, takže zde toho natěšení pozorovatelé moc neuvidí.

Jak vlastně zatmění Měsíce vzniká? Je to jenom hra světel a stínu. Měsíc při své pouti okolo Země dosahuje řady bodů. Říkáme jim měsíční fáze a jsou to úhly nasvícení Sluncem vztažené k poloze našeho souputníka vůči Zemi a Slunci. Ten první se nazývá „nov“. Znamená to Nový Měsíc. Je to ještě z dávných časů, kdy Měsíc určoval běh času. Při novu je Měsíc vizuálně v blízkosti Slunce a proto není vidět. V té době občas dochází k zatmění Slunce, kdy se Měsíc dostane mezi Slunce a Zemi. Měsíc vychází společně se Sluncem a také s ním zapadá.

Luna se pak postupně začíná objevovat odpoledne až k večeru, do tzv. první čtvrti. Tehdy vychází v poledne a zapadá o půlnoci. Měsíc se postupně přesouvá na noční oblohu až do úplňku. To je stěžejní část měsíčního cyklu pro náš případ. Měsíc vychází ve chvíli kdy Slunce zapadá a dá se říci, že kopíruje jeho dráhu v protilehlém ročním období. V létě je proto nízko nad obzorem, tam, kde je Slunce v zimě a v zimě je zase vysoko, tam kde je Slunce v létě.

Když je Měsíc v úplňku, občas se stane, že při svém oběhu okolo Země se dostane do jejího stínu. Díky tomu, že má ale Země atmosféru, které rozptyluje sluneční světlo, tak i když je ve stínu, přesto na něj dopadají sluneční paprsky ohnuté v horních vrstvách atmosféry.. Díky tomu, že nejvíce se láme červené světlo, má Měsíc při zatmění narudlou barvu.

Zatmění Měsíce rozdělujeme na tři druhy.

  • polostínové zatmění – je prakticky nepozorovatelné, jelikož žádná část Měsíce není zcela zastíněna Zemí, hypotetičtí pozorovatelé na povrchu Měsíce by viděli částečné, ale nikoliv úplné zatmění Slunce
  • částečné zatmění – část povrchu Měsíce je zcela zastíněna Zemí
  • úplné zatmění – celý Měsíc je zcela ve stínu Země.

Další takový úkaz nás čeká 21. ledna 2019. Bude to poslední úplné zatmění Měsíce tohoto desetiletí spatříme v České republice v časných ranních hodinách, takže kdo měl dnes smůlu, může se těšit na další takový úkaz za půl roku.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier Pallas Press

 

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *