Tréma a jak na ní

Konspirační teorie – po očkování se z dětí stávají dementi 4/5 (4)

Události Věda Záhady Zajímavosti Ze světa

O očkování dětí a jeho škodlivosti bylo napsáno a řečeno konspiračními teoretiky mnoho. Že způsobuje demenci, ADHD, že tak farmaceutické firmy do dětí nechávají implantovat nemoci na které děti umírají, nebo dokonce že ve vakcínách jsou nanoboti, díky kterým „Velký bratr“ očkované děti řídí a ovládá. Také bylo řečeno, že očkování je omezení demokracie

Bohužel, díky těmto teoriím ze členů antivakcinačních hnutí, má řada lidí obavy z očkování sebe a zejména svých dětí. Očkování je prý zbytečné, jelikož dané nemoci už neexistují. Ano, problém je i v tom, že Evropě již chybějí zkušenosti s nemocemi, proti kterým se očkuje, a tak lidé snadno přijímají „zaručené“ informace od nejrůznějších „odborníků“ ze strany široké veřejnosti. Právě na vysvětlení toho, proč řada lidí tak snadno uvěří nejrůznějším nesmyslům o očkování a jakým dalším klamům v podobě konspiračních teorií lidé podléhají, se zaměřila studie týmu z University of Queensland. Výsledky této práce pak byly publikovány v žurnálu Health Psychology. Studie vychází z dat získaných o celkem 5 tisících osob z 24 zemí světa. Vůbec nejsilnější vazba mezi odporem k očkování a vírou v konspirační teorie se pak ukázala v těchto zemích: Austrálii, Kanadě, Německu, Velké Británii a USA, tedy v ekonomicky silných a blahobytných státech.

Přestože je očkování z pilířů medicíny a díky němu je většina střední populace v podstatě zdráva, je stále náročnější přesvědčit veřejnost o jeho významu. Až příliš mnoho lidí uvěřilo tomu, že očkování je zbytečné nebo dokonce nebezpečné a tak odmítají své děti chránit. Díky těmto rozhodnutím se však začaly dít změny. Řada dnes už neznámých nemocí se vrací, jelikož v neočkovaných lidech našla skvělé hostitele, jejichž organismus na ně není připraven a nemá protilátky. Příkladem jsou spalničky, které by teoreticky mohly být díky očkování prakticky vymýcené stejně jako pravé neštovice. Místo toho ale počet nemocných přibývá, a to právě ve vyspělých a bohatých státech světa, kde si rodiče „mohou dovolit“ své děti neočkovat. Proočkovanost populace proti spalničkám totiž klesá a zároveň je velmi snadné infekci šířit napříč jednotlivými státy.

„Infekce se šíří Evropou, přestože se jedná o onemocnění plně preventabilní očkováním,“ připomíná britský deník The Independent. Situace v Evropě dokonce došla tak daleko, že americký úřad Centres for Disease Control and Prevention vydal varování pro své občany, kteří se chystají do Řecka, Itálie či Velké Británie. Obyvatelům USA, kteří se chystají vycestovat do těchto zemí, a nebyli proti infekci očkováni či neprodělali toto onemocnění v dětství, pak doporučuje před cestou očkování. Obdobné doporučení pak úřad vydal i před cestami do Indonésie či Demokratické republiky Kongo.

Americký web Sciencebasedmedicine.org, upozorňuje, že když se zdravotníci na otázky ohledně očkování odpovídají prokazatelnými fakty. Těmito informacemi se snaží vyvracet mýty a nesmysly o očkování, což ale odpůrci očkování odmítají. Zřejmě proto, že odmítají pravdu a raději věří, anonymním příběhům sdílenými na internetu, které vymýšlejí antivakcinační aktivisté. Ostatně proto jsou anonymní, aby byly vlastně neprokazatelné.

„Měli bychom se na antivakcinační nálady podívat jako na projev či symptom základních pocitů a postojů, které nemusí přímo souviset s očkováním,“ popisuje Sciencebasedmedicine.org. Podle tohoto webu je nutné se pokusit porozumět pocitům, které tyto nálady ve společnosti vyvolávají. Právě touto cestou se vydaly úvahy autorského týmu z University of Queensland, který vypracoval studii zaměřenou právě na smýšlení takových lidí. Výsledky jsou více než zajímavé.

Do studie byli zahrnuto více než 5 tisíc osob z 24 zemí světa, včetně Velké Británie, Francie, Austrálie, Indonésie nebo Polska. Jejich odpovědi na připravený dotazník pak byly následně analyzovány s cílem zjistit, zda a případně jaké názorové souvislosti má odmítání očkování. Byla při tom zjištěna i jedna závažná informace. Matky odpůrkyně s klidným srdcem vystaví své dítě nebezpečné nemoci, jelikož tak si přece získá potřebnou imunitu (princip očkování je podobný, ovšem dítě v reálu neonemocní, pouze je vakcínou tělo informováno o nebezpečí a to si vytvoří protilátky). Že spousta takových nemocí je pro dítě smrtelná jim zřejmě nevadí. Vědecký tým se rovněž zajímal o obavy spojené s očkováním, které se týkají bezpečnosti a spolehlivosti vakcín. „Stránky odpůrců očkování neinformují o očkování objektivně, ba co hůř, jsou plné dezinformací. Jejich autoři jsou už dávno rozhodnutí o tom, že očkování je neúčinné a nebezpečné, a podle tohoto svého přesvědčení tvoří i obsah pro veřejnost bez ohledu na kvalitu či důvěryhodnost předkládaných informací,“ vysvětloval v roce 2015 MUDr. Tomáš Ondriga, jeden ze skupiny Lovci šarlatánů. Tato skupina se věnuje nesmyslům a dezinformacím šířených na internetu a sociálních sítích. Že znejistělí lidé pak věří takovým pseudoradám ukazuje studie provedená týmem z americké Bloomberg School’s Department of Health, Behavior and Society.

Tato studie zjistila, že právě pro ty, kteří věří konspiračním teoriím, jsou prokazatelné a vědecky podložené informace „důkazem“, že „pravda“ je přesně opačná. Jejich konspirační myšlení je utvrzuje v představě, že jde o spiknutí, a to je pro ně přijatelnější než fakta. Pracovat s těmito lidmi je velmi podobné, jako s náboženskými fanatiky, jelikož jejich způsob smýšlení je velmi podobný a opírá se o stejné myšlenkové procesy.

Přesvědčení, že očkování je nebezpečné a skutečné informace o jeho dopadech jsou utajovány, se nijak nevyhýbají ani Česku. Ke konkrétním příkladům patří například hoax o údajně očkováním poškozených dětech, u nichž se rozvinul autismus a přestaly chodit. O rok později se pak nejen na sociálních sítích a mezi odpůrci očkování šířila informace o tom, že na Hodonínsku zemřelo dítě kvůli očkování a tato „skutečnost“ je cíleně ze strany farmaceutických firem utajována. Ačkoliv policejní vyšetřování ukázalo, že dítě bylo zavražděno vlastní matkou, která byla za tento trestný čin odsouzena, je i toto považováno za zinscenované a daná žena je v tom nevinně a je obětí právě onoho spiknutí.

Bohužel v dnešní době jí díky názorům mezi mladými lidmi (čemž jsme psali https://bit.ly/2AkCSYF ) dochází k „přezkoumávání“ vědeckých poznatků hlavně z ideologických důvodů jelikož daní vědci byli běloši, křesťané, nebo židé. Z toho vyplývá nedůvěra, která se pak šíří společností, jelikož „to přeci psali na tom webu“, nebo to říkala nějaké „autorita“ často v podobě samozvaného kazatele víry, či nějakého světového názoru.

Že tak ohrožují své děti na zdraví a leckdy i na životě si tyto maminky odmítají připustit.

(redakce)

foto: Archiv

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *