Z vesmíru nás ostřelují záhadné záblesky

Z vesmíru nás ostřelují záhadné záblesky 4.33/5 (6)

Věda Záhady Ze světa

Náš vesmír je plný světla ať viditelného, tak neviditelného. Kromě viditelného spektra je vesmír plný změti rádiových signálů a mikrovlny a dalších vysokoenergetických částic vystřelených z různých hvězd a to jak doposud existujících, tak i zaniklých. Zvláště při smrti hvězdy vzniká obrovské množství nebezpečného záření.

Pak je tu světlo, které nikdo nerozumí – tajemné, extrémně silné záblesky energie miliardy světelných let po celém vesmíru z neznámého původu z neznámých důvodů.

Záhadné impulsy jako tyto jsou někdy nazývány rychlé rázové rázy (FRB – Fast Radio Bursts ) , protože mohou trvat jen několik milisekund. Ráno 25. července jeden takový výbuch záhadné energie byl zachycen řadou radioteleskopů uložených v horách Britské Kolumbie v Kanadě a astronomové tak spatřili jeden z nejvzácnějších projevů vesmíru.

Podle zprávy vydané v The Astronomer’s Telegram (věstník o astronomických poznatcích sdělených akreditovanými vědci) byl tento tajemný signál nazvaný FRB 180725A. Zdroj signálu vysílal ve frekvencích až 580 megahertzů. Na nižší frekvenci než 200 MHz nebyl žádný FRB signál doposud zachycen.

„Signály byly zachyceny během dne i v noci a jejich příchodové časy neodpovídají známým zdrojům v dané oblasti,“ napsal Patrick Boyle, autor zprávy pro The Astronomer’s Telegram.

Rychlý, nízký kmitočet pulsu naznačuje, že výbuch byl mimořádně jasný a pocházel z nesmírně silného zdroje někde v hlubokém vesmíru. Studium zvláštního signálu by mohlo astronomům poskytnout lepší informace o tom, jak se tyto extragalaktické rádiové vlny vytvářejí a odkud pocházejí.

„Rádiové záblesky jsou mimořádně jasné vzhledem k jejich krátkému trvání a původu na velkých vzdálenostech a my jsme s jistotou zatím neidentifikovali možný přírodní zdroj těchto záblesků.“ řekl Avi Loeb, vědecký pracovník Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, ve svém prohlášení o novém výzkumu těchto jevů.

Dodal, že také, že by stálo za zvážení zda signály nejsou umělého původu. Jako zdroje jsou považovány supernovy (explodující hvězdy), supermasivní černé díry nebo různí jiní původci mohutného elektromagnetického záření, například pulsary .

FRB signály zůstávají pro astronomové naprostou záhadou. Záblesky jsou extrémně krátké a šíří se mimořádně daleko napříč vesmírem. Určení přesného zdroje takových nepolapitelných impulzů není snadné. Od roku 2007 bylo detekováno pouze 40 FRB, takže výzkum tohoto fenoménu je v plenkách.

„Ale navzdory relativní raritě, jsou FRB pravděpodobně pravidelným kosmickým jevem,“ řekl pro Daily Mail Christopher Conselice, profesor astrofyziky na univerzitě v Nottinghamu. Dodává, že FRB záblesky mohou dokonce zasáhnout naši planetu tisíckrát denně, jen doposud prostě nemáme dostatek nástrojů, které by je ještě mohly rozpoznat.

Jak jsou tyto zásahy Země nebezpečné, a zda vůbec, se teprve dozvíme.

Zdroj: Space.com

foto: Miroslav Neumaier Pallas Press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *