Dnes odpoledne se vrátí do vlasti padlí vojáci z Afgánistánu

Dnes odpoledne se vrátí do vlasti padlí vojáci z Afgánistánu 4/5 (7)

Celá ČR Události Válka a vojenství

Vojenský speciál zpět do České republiky právě převáží ostatky tří vojáků, rotného Martina Marcina a desátníků Kamila Beneše a Patrika Štěpánka, kteří v neděli okolo 3.50 hodin našeho času zemřeli při pěší patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan, když se před nimi odpálil sebevražedný atentátník. Letoun přistane na letišti v Ruzyni v 16.15 hodin a nad republikou ho doprovodí Gripeny. Přesně v poledne se po celé zemi rozezní zvony kostelů a chrámů.

Ceremoniálu se zúčastní nejen rodiny a příbuzní, ale také prezident České republiky Miloš Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda vlády Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček, ministr obrany Lubomír Metnar, velení armády či kardinál Dominik Duka. Rozloučit se přijdou i vojáci 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek sloužili. Smuteční slovo u rakví pronese hlavní vojenský kaplan plukovník gšt. Jaroslav Knichal.

Kolona pohřebních vozů se potom v doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie vydá do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Lidé mohou vzdát poctu zesnulým vojákům na Evropské třídě a Vítězném náměstí.

„Tito vojáci budou navždy naší součástí, čest jejich památce,“ řekl podplukovník Daniel Cekul, velitel 42. mechanizovaného praporu z Tábora.

„Jednotku samozřejmě tato tragická událost zasáhla. Přišli o své kamarády a spolubojovníky. Ale chtějí pokračovat v plnění úkolu a shodují se, že s ještě větším odhodláním a nasazením. Chtějí tím dát najevo nepřátelům, že ani tato tragédie jednotku nerozloží a budou i nadále plnit operační úkoly na 100%, tak jako dosud. Že je to nezlomí.“

Padlí vojáci byli in memoriam povýšeni do hodnosti štábních praporčíků.

Bohužel, stále se najdou lidé, kteří budou na rakve těchto statečných mužů plivat. Ale to je asi česká povaha. Mnoho lidí po válce plivalo na příslušníky československé armády v zahraničí, kteří v „cizích službách“ nasazovali své životy ve Francii, Tobruku, Sokolova, Dukle, Dunkerque nebo v řadách RAF nalétávali na Německo. Nosili přeci uniformy francouzské, či britské. Podle mínění řady občanů byli přímo odpovědní za německá zvěrstva páchaná zde v Protektorátě. Tedy nikoliv Němci, ale naši vojáci.

Naštěstí se najde mnoho lidí, kteří takto nesmýšlejí.

(zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

foto: des. Radim H. 10 SR BAF

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *