11. září 2001 - den, kdy se změnil svět

11. září 2001 – den, kdy se změnil svět 4.2/5 (5)

Události

Útoky z 11. září 2001 byly sérií koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Této události předcházela série koordinovaných teroristických útoků po celém světě proti americkým cílům.

Útok 11. září provedlo 19 příslušníků islámské teroristické organizace al-Káida. Ti unesli čtyři letadla na komerčních linkách společností American Airlines a United Airlines. Dvě z nich, let American Airlines 11 a let United Airlines 175, byla únosci nasměrována do mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku, zabila všechny lidi na palubě a další uvnitř budov. Obě zasažené budovy se následkem vzniklého požáru do dvou hodin zhroutily, zničily blízké stavby a další poškodily. Třetí letadlo narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany USA poblíž hlavního města USA, Washingtonu, D.C. Čtvrtý letoun se zřítil u města Shanksville v Pensylvánii po tom, co se jeho pasažéři statečně postavili muslimským teroristům na odpor. Letadlo letělo na Washington, D.C. a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům, nebo Kapitol.

Při útocích celkem zemřelo 2996 lidí včetně 19 únosců. Až na 55 vojáků ze 125 obětí, které zemřely v Pentagonu, byli oběťmi civilisté, pocházející celkem z 90 zemí.

Reakcí na tento akt násilí a fanatismu podnikly USA se svými spojenci invaze do arabských států, jejich režimy s Al – Kaidou spolupracovaly, nebo její aktivity na svém území trpěly.

V USA pak zákonodárci schválili zákon rozšiřující pravomoci zpravodajských služeb. Mnoho dalších zemí také posílilo antiteroristickou legislativu a pravomoci svých bezpečnostních složek. Některé americké burzy zůstaly po útoku uzavřeny celý týden a po svém znovuotevření vykázaly ohromné ztráty zejména v pojišťovnictví a letecké dopravě. Zničení kancelářských prostor způsobilo škodu v řádech miliard dolarů.

Poškozený Pentagon byl opraven během jednoho roku. První opravenou budovou Světového obchodního centra se stala v roce 2006 budova číslo 7. Hlavní budova zvaná One World Trade Center byla dokončena 10. května 2013.

Tento den změnil svět a doslova jej polarizoval. Radikální islám se ukázal v celé své nahotě a zbytek civilizované světa si jej konečně všiml a s hrůzou zjistil jeho rozšíření po světě. 11. září se dotklo snad každého člověka žijícího v „západních“ zemích. Ačkoliv je tomu již 17 let do této tragické události, stále všechny svobodně smýšlející lidi ve velkém ohrožují islámští náboženští fanatici. Na západ od našich hranic v podstatě nikdo neví, zda ještě večer přijde domů a shledá se ještě se svou rodinou.

Ačkoliv se rojila spousta „zaručených zpráv“ o tom, že muslimové nemají žádný podíl na těchto útocích, že je způsobily CIA, nebo NBA, či Mossad, dokonce na našla a stále nachází spousta lidí, kteří mají radost z této události, jistá je jedna věc. 11. září 2001 zemřelo takřka tři tisíce nic netušících lidí. A ti si zaslouží vzpomínku a chvíli ticha.

(redakce)

foto: archiv

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *