V Plzeňském divadle Josefa Kajetána Tyla se dnes zjeví Duch. Neváhejte.

V Plzeňském divadle Josefa Kajetána Tyla se dnes zjeví Duch. Neváhejte. 4.79/5 (24)

Kultura Plzeňský kraj Recenze Události

Včerejší krásný den jsme okořenili návštěvou nového divadla JKT v Plzni (Nové scény), kde se v dopoledních hodinách hrála pod vedením Lumíra Olšovského veřejná generální zkouška muzikálu Duch dle stejnojmenného filmu z roku 1990. Přesně patnáct minut před začátkem vstupujeme do nového divadla a těšíme se na muzikál. Samozřejmě si myslíme, že nás nemůže ničím překvapit, známe přece celý legendární film a tím známe již předem děj i samotného vystoupení. Omyl, co nás čekalo, jsem opravdu nečekal.

Děj začíná v Brooklinu, kde právě koupili byt hlavní hrdinové Sam a Molly. Už u těchto jmen se nám zjeví před očima úžasní herci Patrick Swayze a Demi Moore. Kdo by je neznal. Úplně nás zamrazí při uvědomění si, jak hlavní hrdinové muzikálu Pavel Režný a Eva Staškovičová se dokázali poprat a ztvárnit tyto herce. Nečekáme dlouho a už nás doprovází dojetí a další silné pocity z vystoupení, které nás úplně polapilo. Po dlouhé době mne, i když jsem chlap, celé vystoupení pálily oči od slz, tak se nestydím přiznat, jak krásně dojemné celé představení bylo. Nechceme se dlouze rozepisovat a popisovat celou generálku. Muzikál Duch je opravdu postavený dle filmu, ale tak dobře, že máte pocit, že příběh vidíte poprvé. Je tak skvělý, že vám zanechá velmi silné emoce, Vyzdvihnout jednotlivé účinkující není důležité, protože všichni vystupující byli naprosto špičkový. Ale na jednu postavu určitě zapomínat nebudeme a nechceme. Je to černošská šarlatánka Oda Mae Brownová, kterou ztvárnila Venuše Zaoralová Dvořáková. Dle mého názoru tak skvěle, že bych ji vyzdvihl jako tu nejlepší účinkující z celého muzikálu. Byla to velmi komická postava, že se celý zaplněný sál rozesmál i přes samotný smutný děj příběhu. Všechny grimasy i pohyby Ody Mae byly bravurně zahrány, že jsem viděl samotnou herečku Whoopi Goldberg před sebou. Skvělé.

V souhrnu tento muzikál je tak znamenitý, že všem s čistým svědomím doporučujeme a nemáme problém za celé představení dát 10 z 10 a to nejen díky tomu silnému zážitku. Proto neváhejte navštívit už dnes premiéru muzikálu Duch na Nové scéně v Plzni.

(Pavel Kučera)

foto: YouTube

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *