Na některých místech už mají rok 2019

Na některých místech už mají rok 2019 4/5 (2)

Události Ze světa

 

Jako první na světě začali příchod roku 2019 slavit obyvatelé ostrovních států Samoa a Kiribati v Tichém oceánu. Půlnoc tam odbila už o dnešních 11:00 SEČ. O hodinu později vstoupí do nového roku také Novozélanďané. Půlnoční oslavy na Zemi kvůli místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají 26 hodin.

Jako vůbec první vstoupili do nového roku obyvatelé Samoy a Vánočního ostrova (Kiritimati), který je součástí republiky Republiky Kiribati.

Příchod nového roku zatím oslavují jen desítky tisíc obyvatel Země, ale v poledne SEČ se k nim přidají Novozélanďané, ve 13:00 SEČ první Rusové a o další hodinu později také většina Austrálie.

V 16:00 SEČ se s rokem 2018 rozloučí Jihokorejci či Japonci, v 17:00 SEČ mimo jiné Číňané, v 19:30 Indové. V Moskvě ohňostroje rozzáří oblohu ve 22:00 SEČ a o dvě hodiny později také v drtivé většině států Evropské unie včetně České republiky.

Na východním pobřeží USA vyletí zátky z lahví šumivých vín v úterý 6:00 SEČ. V úterní pravé poledne SEČ pak budou slavit například obyvatelé hlavního města Americké Samoy Pago Pago. Přechod do roku 2019 skončí v úterý ve 13:00 SEČ na Bakerově ostrově a Howlandově ostrově, což jsou državy USA uprostřed Tichého oceánu.

Zdroj: ČTK

foto: Miroslav Neumaier, Pallas Press

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *