Indie a Pakistán na pokraji jaderného konfliktu

Indie a Pakistán na pokraji jaderného konfliktu 4.5/5 (4)

Události Ze světa

 

Aktuálních ohnisek případného jaderného konfliktu je na světě několik. Severní Korea vs. USA, Čína vs. USA, Rusko vs. NATO a také Indie vs. Pákistán. V posledním uvedeném se situace vyhrotila do krajnosti v posledních dnech a tak svět s napětím doufá, že na obou stranách zavládne zdraví rozum a podaří se konflikt odvrátit.

Indie a Pákistán jsou nepřáteli od svého vzniku rozpadem Britské Indie v roce 1947, kdy západní část tohoto státního útvaru Pákistán vznikl po rozdělení Britské Indie (podle Radcliffovy linie) a společně s ním vzniklo dominium Indie. Oba tyto státní celky vznikly na základě Zákona o nezávislosti Indie z roku 1947, který byl přijat Parlamentem Spojeného království. Podle tohoto zákona měly oba státy být jako dominia až do doby, než budou přijaty jejich nové ústavy. V případě Indie se tak stalo 26. ledna 1950, kdy se z Indické unie oficiálně stala Indická republika. Pákistán zůstal formálně monarchií až do 23. března1956, kdy přijal republikánskou ústavu a poslední generální guvernér Iskandar Mírza se stal prvním prezidentem. Nepřátelství vzniklé hlavně na základě náboženské intolerance (Pákistán je muslimský a Indie hinduistická) vedlo již k několika lokálním válkám, z nich vyšel jako další stát Bangladéš, dříve východní Pákistán.

Dodnes je jablkem sváru tzv. Svobodný Kašmír. Území na které si dělají nárok oba státy. Problém je, že jak Indie, tak Pákistán jsou jaderné mocnosti. Krize se vyostřila po 14. únoru, kdy se byla indická vojenská kolona napadena islámským sebevražedným útočníkem. V důsledku toho zemřelo celkem 45 lidí. K odpovědnosti za útok se přihlásila islámská skupina Jaish-e-Mohammed. Indie odpověděla leteckým útokem, kdy zasáhla tábor Jaish-e-Muhammad v pákistánské části Kašmíru. V důsledku bombardování byli mnozí ozbrojenci, včetně zbraní, střeliva i vojenské techniky zcela zlikvidováni. Pákistánská PVO údajně sestřelila dvě indická vojenská letadla, která tak měla narušit pákistánský vzdušný prostor ve sporném Kašmíru. Ministerstvo zahraničí Pákistánu oznámilo, že cílem útoků na indická letadla v Kašmíru byla demonstrace odhodlání a připravenosti k obraně. Později indické orgány zveřejnily svoji verzi, podle níž byl pákistánský stíhací letoun sestřelen nad Kašmírem při vzdušném boji, ve kterém Indie ztratila stíhačku MiG-21.

Podle posledního prohlášení však Pákistán doufá, že se podaří zabránit rozsáhlému vojenskému konfliktu s Indií.

„V opačném případě povede válka ke vzájemnému sebezničení,“ prohlásil ministr zahraničí Pákistánu Snah Mehmood Qureshi.

„Doufám, že k tomu nedojde. Bylo by to vzájemné sebezničení. Pákistán nikdy neusiluje o eskalaci, nikdy se nesnaží zaujmout nepřátelský postoj,“ řekl Qureshi v rozhovoru pro televizní stanici CNN.

Připomenul, že hned po svém nástupu do funkce ministerského předsedy Pákistánu Imran Chán vůči Indii prohlásil, že udělá-li Indie krok k míru, Pákistán udělá dva.

Existují ale muslimská teroristická uskupení prosazující násilně připojení celého Kašmíru k Pákistánu. Indie obviňuje Pákistán jejich podpory, Islamabád to odmítá.

Přesto však Pakistán podle indického tvrzení zatím nepřijal žádné praktické kroky k odstranění infrastruktury těchto teroristů na svém území.

Pokud by se eskalaci konfliktu nepodařilo zastavit a dojde na použití jaderných zbraní, bude to znamenat celosvětovou katastrofu.

(redakce)

foto: archiv

Ohodnoťte, prosím, tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *